Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложение: В срок от 30 дни МВР да е наясно със самоличността на влезли нелегално чужденци

12 април 2017, 15:20 часа • 1201 прочитания

30 дни – това е срокът, в който българските власти трябва да установят дали чужд гражданин, влязал нелегално в България, действително е този, за който се представя. Същият на практика е крайният срок, за да се организира извеждане на съответния чужденец извън България, ако е постановена мярка за експулсирането му. Това става ясно от предложени промени в Наредбата за реда за настаняване на чужденци, за организацията и дейността на специалните домове за временно настаняване на чужденци (№ Iз-1201).

Освен това вече ще се пишат приемо-предавателни протоколи при настаняването на всеки чужденец в специален дом за настаняване, както и при отписването му. При отписване се посочва основанието, както и датата на самото освобождаване на чуждия гражданин. Молбите за получаване на бежански статут, които евентуално въпросните чужденци дават на полицейски служители, трябва незабавно да бъдат изпратени на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). В момента, в който молбата е подадена, чуждият гражданин може да бъде освободен от специалното звено за настаняване

За настанените в специални домове за временно настаняване чужденци ще бъдат водени специални регистри, като регистрите ще са два вида. Първият вид ще е за тези чужди граждани, чиято самоличност се уточнява. Вторият вид касае принудително настанени чужденци – заради постановена мярка за връщане в родната страна или заради експулсиране.

Интересен факт е, че в проектопредложението изрично се посочва, че не се предвижда въвеждане на еврозаконодателство в българското законодателство.

Припомняме, че темата за специалните звена за временно настаняване стана актуална след миналогодишния бунт в лагера в Харманли. Още преди това директорът на ДАБ Петя Първанов обяви, че е направено предложение за обособяване на специални места, където да бъдат отделяни чужди граждани заради извършени нарушения.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес