Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пясъчните Тарантино и Лейди Гага цяло лято в Бургас

10 май 2013, 11:58 часа • 10930 прочитания

Световно известният режисьор Куентин Тарантино и скандалната певица Лейди Гага ще са в Бургас цяло лято, информират от пресцентъра на морската община. Всъщност те ще са направени от пясък за фестивала на пясъчните фигури.

В компанията им ще е цяла плеяда от световноизвестни и родни знаменитости. Те ще бъдат констуирани под общото мото "Алея на славата".

Посетителите ще видят гениалните учени и новатори Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн, Александър Бел, Самюъл Морз, Исак Нютон, Стив Джобс, Галилео Галилей; великите Леонардо да Винчи, Салвадор Дали, балерината Пина Бауш; смелите изследователи на непознатото Христофор Колумб и Юрий Гагарин; музикалните звезди Бийтълс, Лучано Павароти, Рей Чарлс и Луис Армстронг. Там ще е и борецът за човешки права Ейбрахам Линкълн.

Отделен е специален кът за велики личности от българската история, където един до друг ще застанат хановете Аспарух и Крум, цар Симеон, светите братя Кирил и Методий.

Скулптурите няма да приличат на паметници, а ще представляват интересни композиции, провокиращи въображението и подчертаващи онова, с което е известен прототипът.

Фестивалът на пясъчните скулптури ще бъде открит през първата седмица на юли. Ако хубавото време се задържи по-дълго, той ще е отворен за посещение до края на септември.

Осигурени са допълнително 120 тона пясък, за да станат общо 4000 тона.

Мястото е същото - парк "Езеро" до Конната база, а цените - народни. Децата до 6 години се допускат безплатно.

Авторите, които ще изваят фигурите, са 17 и скоро пристигат в Бургас, за да се захванат за работа. 10 от тях са българи, останалите са от Италия, Португалия, Чехия, Русия, Полша и Украйна.

Една от фигуралните композиции ще е посветена на успял българин, който е сред най-добрите в света в онова, с което се занимава, напоследък му се налага да живее повече в чужбина, отколкото у нас. От Община Бургас не издават повече тайни.

Тези обаче, които познаят неговото име, ще получат 4 безплатни пропуска за пясъчния фестивал, които могат да използват сами или да дават на свои познати. Пропуските са за многократна употреба и ще важат за цялото лято.

Своите предположения можете да изпращате до 15 юли на адрес: media@burgas.bg

Фестивалът на пясъчните скулптури се организира в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес