Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 30 март

30 март 2018, 22:15 часа • 5525 прочитания

Дипломатическо напрежение, пенсионна несигурност и все така ниска медийна грамотност на населението. Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния петък (30 март).

БОЙКО БОРИСОВ: ОГРАНИЧАВАМЕ СЕ С ПЪЛНАТА ПОДКРЕПА ЗА ЛОНДОН, НЕ ГОНИМ РУСКИ ДИПЛОМАТИ

Оставаме на ниво реакция от Европейския съвет. Засега няма да гоним руски дипломати - очакваме допълнителни факти от разследването за Солсбъри. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

РУСИЯ ЗАПОЧНА ДА ГОНИ ЗАПАДНИ ДИПЛОМАТИ

Русия ще вземе ответни мерки по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

ПАРЛАМЕНТЪТ ГОТВИ ОБЩА ПОЗИЦИЯ ЗА СКРИПАЛ, ЦВЕТАНОВ АТАКУВА БСП ЗАРАДИ РУСИЯ

Народното събрание организира председателски съвет на всички парламентарни групи, за да оформи и евентуално гласува единна декларация по отношение на случая "Сергей Скрипал". Това стана по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска четири основни точки в декларацията.

ДОНЧЕВ: СТАРИТЕ ВРЪЗКИ С РУСИЯ ВЛИЯЯТ НА РЕШЕНИЕТО НИ ПО СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ

България, която има силно про-руско лоби в правителството си, има нужда от повече време, за да реши дали да последва своите съюзници от ЕС и НАТО в гоненето на руски дипломати заради случая "Скрипал". Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю пред Reuters от вчера (29 март).

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА СТРЯСКАЩ СКРИТ ДЪЛГ ЗА ПЕНСИИТЕ: СЛЕД 2037 ГОДИНА ЩЕ ИМА ПРОБЛЕМИ

За 2015 година са натрупани пенсионни права за 15 млрд. лева – т.е. толкова пари са изработени от работещите се, на които предстои да се пенсионират. Това е един скрит дълг, това е 16-17 пъти над бюджета за пенсии в момента, предупреди социалният министър Бисер Петков.

ПАК СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕС ПО МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ

България се намира на 30-о място по медийна грамотност в Европа и на последно сред страните от ЕС. Страната ни е в една група със Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания, показва тазгодишният Индекс на медийната грамотност на фондация "Отворено общество".

ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ВЛАСТТА - В ГЛАВНАТА РОЛЯ ДОНАЛД ТРЪМП

Не иракчаните срутиха Световния търговски център. Отидохме в Ирак и изравнихме страната със земята, но не бяха иракчаните. Ще откриете кой беше, защото има документи, които показва – може да откриете, че бяха саудитците. Сами ще разберете, но не бяха иракчаните". Това заяви на 17 февруари, 2016 година сегашният американски президент Доналд Тръмп.

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА МАСОВО СЕ "РАЗБИРА" С ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ

Над 50% от присъдите на спецсъда са постигнати след споразумения между обвинението и подсъдимите, съобщи председателят на спецпрокуратурата Иван Гешев при годишния си отчет. През миналата година са осъдени 270 души.

БЪЛГАРИТЕ МАСОВО СА ДОВОЛНИ ОТ ЗДРАВЕТО СИ

Близо 2/3 от българите или 66% определят здравето си като "добро" или дори "много добро". Това сочат данните на Евростат за здравния статус на европейците.

ПЛАСТМАСАТА, КОЯТО ПИЕМ

Отдавна световни експерти предупреждават, че бутилираната вода не е толкова чиста, колкото си мислим. В редица държави регулациите при бутилирането са по-малки от тези за общодостъпната питейна вода. Още повече, че в много страни до 1/4 от бутилираната вода всъщност е преработена и пречистена "вода от чешмата".

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ОТНОВО ПОДЕ БОРБАТА СИ С ШУМА

В нов законопроект, подготвен от Симеонов и от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, се предлага забрана за озвучаване на открито в часовете между 14 и 16 ч. и между 23 ч и 8 ч. В сегашния закон за шума забраната е между 23 и 7 ч.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес