Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нотариуси искат пет години затвор за лъжесвидетелстване

24 октомври 2024, 21:15 часа • 432 прочитания

Нотариусите искат 5 години затвор за свидетели, излъгали в сделките с имоти. Законът дава право нотариусът да издава констативен акт за собственост, ако трима свидетели потвърдят пред него, че даден имот се ползва от някого вече 10 години.

Още: Съмнения и коментари: За да си нотариус, решаваща е фамилията

„Самият механизъм за придобиване на имот по давност е такъв, че лицето, което претендира, че го е придобил, трябва да има едно активно отношение към имота. Да има субективен елемент. Нотариусът не го прави собственик, той само констатира, че собствеността е вече в това лице и е придобито по давност. Той не може да придобие по давност в момента при показанията на свидетелите и подписването на акта“, обясни в ефира на bTV Димитър Танев, председател на Нотариалната камара в България.

„Близо 140 години в България винаги обстоятелствена проверка се извършва с показания на трима свидетели. Разликата по стария закон за нотариусите е, че кметът е издирвал и назначавал свидетелите. Сега свидетелите се оказват по молба на лицето, което претендира. Кметът или негов представител в общината допуска акта. Така всеки може да доведе който си иска за свидетел“, поясни Танев.

Още: Промени в Закона за наследството: Как завещанията ще станат по-сигурни

В Гражданско-процесуалния кодекс е предвидена наказателна отговорност на свидетели, но това е, когато те се явяват пред съд. Пред нотариус те не носят такава, поясни той. „Затова ние предлагаме промяна и да се допълни текст, че се носи наказателна отговорност и за свидетелите, които дават показания пред нотариусите. Това ще ги респектира“, на мнение е Димитър Танев.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес