Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нека се обогатяваме с Божията благодат, а не със злато и сребро": Патриарх Даниил с апел навръх Димитровден

26 октомври 2024, 16:41 часа • 490 прочитания

"Божията благодат, която Господ дава, струва много повече от всички богатства на този свят. Нека да използваме времето да се обогатяваме с непреходните Христови добродетели и с Божията благодат, а не със злато и сребро".

Това каза в проповедта си българският Патриарх Даниил, който отслужи света литургия на празника на Св. Димитър в едноименния катедрален храм във Видин, предаде БТА.

"Приятелството с Бога е по-драгоценно. Затова да стоим в истината, да изповядваме вярата си и в мирно време чрез добродетелен живот, а във време на изпитание с мъжество, ако дори се налага да пострадаме. Това струва повече от всичко, което човек може да придобие в този свят", отбеляза Патриарх Даниил.

Още: Молитвата, която всеки трябва да прочете на Димитровден

По думите му вече 1718 години православните християни отбелязват празника на Св. Димитър. "Като казваме празнуват, означава, че изживяват и споделят същата радост и тържество на вярата, с които светецът засвидетелства вярата си в Господ Исус Христос и с които радост и благодат Божия била изпълнена неговата душа", подчерта патриархът.

"Поздравявам ви с духовния празник на град Видин. Нека този празник бъде празник на душите ни. Радостта, с която Св. Димитър е изповядвал вярата си е непреходна. Нека търсим това и по неговите молитви Господ да ни укрепва във вярата и в благочестив живот", пожела Патриарх Даниил.

Още: Патриарх Даниил: Църквата е лечебница, където лекуваме нашите душевни болести

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес