Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не е безопасно": Българската държава комуникира нелегално с македонските българи

18 септември 2024, 16:54 часа • 825 прочитания

Нелегално комуникираме с македонските българи, защото това не е безопасно за тях. Новината съобщи Райна Манджукова, директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина пред ресорната комисия в парламента, която изслушва представители на македонските българи.

Манджукова заяви, че говори от името на МВнР, тъй като агенцията е към външното ни министерство. "Това, което можем да правим, можем да го правим безшумно, защото всяко наше действие като Агенция за българите в чужбина, не е беопасно за тях", каза още Манджукова. Тя добави, че агенцията не настоява за срещи с македонските българи, защото това не е безопасно. 

Информацията идва на фона на напрежението между София и Скопие и обидите от страна на македонски министър, който нарече българите мизерници и отрече да имаме обща история. Нещо, което страната му признава в Договора за добросъседство с България. ОЩЕ: "Напрежението се покачва": Министър на Мицкоски определи българите като "мизерници" и отхвърли общата история

Кога се влошиха нещата така?

"От 2021 г. насам и най-вече от последния етап, в който антибългарското говорене в Македония набира неприлични обороти, за самите наши сънародниц, за представители на техните организации в Македония, реално погледнато дори не е безопасно да комуникарат с Агенцията за българите в чужбина", каза Мандужкова. Тя напомни за двата брутални случая за насилие срещу наши сънародници там. Припомняме, че македонски българи бяха пребити в югозападната ни съседка. 

"Скъпи сънародници от Македония, това едва ли не е една от малкото възможности, с които ние можем да се видим с вас", каза Манджукова на присъстващите в комисията. ОЩЕ: БСП настоя МВнР да привика македонския посланик заради обидите на македонски министър

Пречките в българското законадателство

Манджукова отбеляза, че българското законодателство има какво да промени така, че да се улесни процеса на приобщаване на нашите сънародници от Македония към България. По думите й за тях този процес никак не е лесен.

"Това, което можем да направим, е да променим законодателството, така че да го улесним. На нас никой не може да ни забрани да променим собственото си законодателство", каза Мандукжова. Тя отчете, че в България няма ясна дефиниция какво е български произход и българска народност.

Българите в македонската конституция

Сънародниците ни в Северна Македония споделиха за проблемите си там и за дискриминацията, на която са подложени от години. Припомняме, че именно това е една от причините за настояването на България за вписването на македонските българи в македонската конституция. Това е и условието на страната ни за вдигане на така нареченото вето и е нещо, без което Скопие не може да започне преговорите за ЕС. 

Добри Митев от Кавадарци отчете, че проблемите на македонските българи не са от днес, нито от вчера. "Македонците не могат да разберат, че проблемът не е в България, а в самите тях", заяви още Митев. 

Той отбеляза, че всички говорят, че ако българите бъдат вписани в македонската конституция, проблемите ще решат. Той обаче не смята така.

По думите му в Македония няма как да разберат, че македонец и българин е едно и също. "Докато това не стане, решение няма да има", заяви Митев.

"Докато беше Груевски - бяхме антични македонци, сега дойде Мицкоски - върза ни със сърбите", добави още македонският българин. ОЩЕ: "Време е за реални действия": Македонски българи с напомняне към Силяновска и призив и към Радев

"Татко ти е българин": Из проблемите на македонските българи

Борче Костовски от Струга разказа за своята 8-годишна дъщеря, на която децата казвали: "Татко ти е българин".  Според него най-много децата са повредени от ситуацията в югозападната ни съседка.

"Изгубихме младите активисти, заминаха в чужбина. От тях никой не се върна. В Македония българин не е защитен от никоя гледна точка. ОЩЕ: Заради Скопие: Отложиха заседанието на българо-македонската историческа комисия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес