Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 7 август 2024 година

07 август 2024, 22:00 часа • 2301 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 август.

ПУТИН МОЛИ ИРАН ЗА "ПРЕМЕРЕН ОТГОВОР", САЩ СА ПОБЕСНЕЛИ СЛЕД ИЗРАЕЛСКО ПРИЗНАНИЕ ЗА УБИЙСТВОТО НА ХАНИЯ

Руският диктатор Владимир Путин, който води агресивна война в Украйна вече две години и половина, е поискал от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей "контролирано отмъщение" срещу Израел. Това съобщи Reuters на 6 август, позовавайки се на двама високопоставени ирански служители.

БИТКАТА В КУРСК: ПАНИКА, ЧЕ УКРАИНЦИТЕ СА ОБГРАДИЛИ СУДЖА. ЗАХАРОВА С АБСУРДЕН ПРИЗИВ (ВИДЕО)

Паниката в Курска област на Русия продължава вече втори ден - след като украински сили нахлуха в региона и дори са напреднали с 15 км навътре, ако е вярна информацията на руските военни блогъри. Вече се говори и за обкръжаване на Суджа - град, който е входната точка за внос на руски газ в Европа през Украйна: В Курск нещата продължават на зле: Емблематичен руски източник рони сълзи (ВИДЕО)

ОПЕРАЦИЯ "КУРСК": КУП КРИТИКИ НА ЕКСПЕРТИ КАКВО ПРАВИ ВСУ (ОБЗОР - ВИДЕО)

Вчерашната атака срещу Курска област се превърна в тотална изненада не само за Русия и армията ѝ, но за много от украинските и западни анализатори. И докато руската гледна точка в смисъл на коментари на военни Z-блогъри беше красноречива (загуби има и ще има, защото такива глупости не е имало отдавна), то реакцията на много от подкрепящите Украйна експерти също е негативна: От "отблъскваме украинската атака" до "чеченците бягат, ВСУ пробиват": Курска област сега (ВИДЕО)

КРИТИЧНО НИСКИ НИВА НА ЯЗОВИРИТЕ В ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ: МАСОВИ ПРОТЕСТИ ЗАРАДИ БЕЗВОДИЕ

Нивата на водата в язовирите в Централна България продължават да спадат.

ТВЪРДЕНИЯ: "БОТАШ" Е ОТХВЪРЛИЛА ИСКАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ГАЗОВИЯ ДОГОВОР

Турският газов оператор "Боташ" е предупредил за сериозни последици за България, ако не се плати по 13-годишното споразумение. Това пише БГНЕС, позовавайки се на анализ на ICIS.

КРАЙ: ББР УСПЯ ДА ВЪРНЕ САМО 5 ОТ 150-ТЕ МЛН. ЛВ. ЗАЕМ ЗА ФИРМА НА ГАЙТАНСКИ

Край на сагата с отпуснатия рекорден заем от Българската банка за развитие (ББР) на фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански – Вълка. Държавната банка успя да си върне едва около 5 милиона лева от 150-те млн., дадени на „Роудуей кънстракшън“ преди години.

ОКОНЧАТЕЛНО: ПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ ЗАКОНА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО В БЪЛГАРИЯ (СНИМКИ)

С голямо мнозинство Народното събрание одобри окончателно на второ четене Закона за въвеждане на еврото в България. В подкрепа на законопроекта гласуваха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, "Възраждане" и независимите депутати бяха "против", а от ИТН се въздържаха.

ОПАСНОСТИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, АКО ЧОВЕК ОТ БНБ СТАНЕ СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР: АНАЛИЗ НА ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ (ВИДЕО)

Ако си управител или подуправител на Българската народна банка и имаш амбиции да ставаш служебен премиер, то трябва директно да напуснеш БНБ, а не да излизаш в неплатен отпуск. Това се разбра от коментар на финансиста и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански, който в Студио Actualno анализира предстоящия пореден избор на служебен министър-председател съгласно новата Конституция.

НЕ БЪРЗА ВОЙНА, А ДЪЛГО МЪЧЕНИЕ: НОВИЯТ СЦЕНАРИЙ НА ИРАН И "ХИЗБУЛА" ЗА ИЗРАЕЛ

Очаквахме тази нощ да има удар било то от Иран, било то от "Хизбула", но отговорът беше изборът на Яхия Синвар за лидер на "Хамас". А лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала изрично посочи, че реакцията ще е "яваш-яваш" т.е. бавно и продължително. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков: Насрала: Длъжни сме да отвърнем на Израел, каквито и да са последиците

ИМАЛО Е ИДЕЯ ЗА СВАЛЯНЕ НА РАЯ НАЗАРЯН: КИРИЛ ПЕТКОВ ПОТВЪРДИ

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков потвърди пред медиите, че е имало идея за сваляне на председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян, но впоследствие са се отказали от нея.

ЧИСЛАТА НЕ ЛЪЖАТ: КАРДИОЛОГИЧНАТА БОЛНИЦА "СВ. ЕКАТЕРИНА" Е В ТЕЖКО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ

УМБАЛ „Света Екатерина“ в София, която специализира в сърдечносъдови заболявания, е в изключително тежко финансово състояние. Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, изпратен на депутата от ПП-ДБ Лена Бориславова.

"НЕ СМЕ СЕ ЗАНИМАВАЛИ С АЛА-БАЛА, НЕ СМЕ СЕДЕЛИ В ЧУЖДИ СКУТОВЕ И ПОВЕЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ДА КАЖА": ГЛАВЧЕВ ЗА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ (ВИДЕО)

"Всички колеги сме на разположение да работим до последния ден на това правителство, а решението дали да продължим да работим е на президента Радев. Ако не сме ние, от сърце можем да пожелаем успех на следващия служебен кабинет. А за нас - ние не сме се занимавали с ала-бала, не сме седели в чужди скутове и повече не знам какво още да кажа".

НЯМА ПРОМЯНА В ГТП: МИНИСТЪРЪТ ОБЯСНИ ЗА НОВОВЪВЕДЕНИЯТА ПРИ ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА КОЛИТЕ

Няма промяна в правилата за годишния технически преглед и изискванията за всички автомобили са едни и същи. Дигитализацията, с която са свързани всички уреди по време на ГТП са в единна система е и игнориран човешкият фактор. Няма никакъв проблем в резултатите на ГТП.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес