Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 90% от фирмите работят по правилата: От бранша защитиха родните млечни продукти

24 септември 2024, 11:58 часа • 236 прочитания

Зачестиха публикации и сигнали, че има проблем в млекопреработвателния сектор и продажбата им в търговската мрежа. Проблеми обаче няма. Над 90% от фирмите работят по правилата – спазват стандарти и произвеждат качествена и достъпна продукция. Това каза на пресконференция Владимир Михайлов, председател на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ). Повод за изявлението им стана излязла преди месец информация, че в биволско сирене няма и капка биволско мляко.

Махайлов призна, че все пак има и предприятия, които не работят по правилата. „И за това искаме да алармираме. Искаме да защитим доброто качество на нашите продукти“, каза той и обясни, че пробите, взето от това биволско сирене не са взети по правилния начин и не са знае в коя лаболатория е правено изследването.

ОЩЕ: Биволско сирене без грам биволско мляко: Повторни тестове на сирена и кашкавали рисуват тъжна картина

„Резултатите от нашата лаборатория и тази на БАБХ са сходни. Ще взимаме допълнителни контролни проби и ще ги даваме за анализ. Ако се установи отклонение, ще се взимат наказателни мерки. Това е прерогатив на БАБХ и ние участваме“, обясни той.

Председателят на НАМ призова за сериозни санкции за тези, които не работят по правилата и „цапат“ имиджа им. Те предлагат и да се направи списък с недобросъвестните предприятия.

От БАБХ съобщиха, че от началото на 2024 г. са взети 80 проби. При 17 от тях са намерени отклонения и само една е показала наличие на немлечни мазнини. „Тези немлечни мазнини обаче са разрешени за влагане и се използват и в други продукти и когато са обявени на етикета няма проблем“, обявиха от БАБХ.

Собственик на млекопреработвателно предприятие каза, че стандартът е един и същ за всички в Европа. „Ние не се притесняваме от проверки в която и да е страна. Ние държим пробите да бъдат правилно взети и транспортирани, защото всичко това оказва влияние на резултата. Това гарантира прозрачност, за да може обществото да е спокойни и сигурно“, заяви той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес