Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лозан Панов се усъмни в професионалните качества на Гешев

03 октомври 2019, 12:10 часа • 4374 прочитания

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов дръзна в официално писмо да се усъмни в професионалните качества на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

В писмото, разпространено от ВКС Панов поставя въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор обвинителни актове, а не само на обема на неговата дейност в количествен аспект:

"Известно е също така, че преценката за професионалната квалификация на магистратите се гради освен на общи количествени, преди всичко на качествените резултати, постигнати в практическата му дейност. Те могат да бъдат преценени и коментирани само при наличието на непосредствени впечатления от конкретната му работа като прокурор", пише Лозан Панов.

Той посочва, че докладът на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет относно професионалните качества на кандидата е основан върху документи и статистически данни за неговата дейност като прокурор, като отразява обема на неговата дейност само в количествен аспект, но в него липсва каквато и да е информация за качествения аспект на извършената от него работа:

"В доклада е обобщено, че за 10-годишен период (от 2006 г. до 19.07.2016 г., вкл. времето, когато е бил прокурор в СРП) кандидатът е внесъл в съда 230 прокурорски актове, като по внесени от него прокурорски актове са осъдени общо 233 лица. В тези констатации липсва яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове. Тази част на доклада не съдържа нарочен анализ и коментар на конкретни прокурорски актове на кандидата, поради което няма как да се изведат обосновани изводи за качествената страна на дейността му", пише още Панов в позицията си.

Припомняме, че Иван Гешев премина безпроблемно и двете комисии, които трябваше да преценят професионалните и нравствени качества на единствения кандидат за поста главен прокурор. Комисията по атестиране и конкурси (КАК) към Прокурорската колегия, както и на Етичната комисия за професионални и нравствени качества на кандидата изготвиха два доклада, които ясно показаха, че според тях Гешев е идеален кандидат за поста.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес