Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Критично ниски нива на язовирите в Централна България: Масови протести заради безводие

07 август 2024, 09:44 часа • 5339 прочитания

Нивата на водата в язовирите в Централна България продължават да спадат.

Наличният обем в язовир „Жребчево“ е около 35% от общия.

Водата в язовир „Копринка“ е спаднала до около 25%. Количествата се очаква да достигнат критично ниски нива в средата на август, съобщи Нова ТВ. Именно тогава водолази ще се спуснат по стената, за да се направи опит да бъде ремонтиран единият изпускател. Той е аварирал преди три години.

През вчерашния ден беше направена инспекция, за да се установи как ще бъде извършена изключително сложната процедура по ремонтите.

Водата от язовир „Копринка”, освен за напояване и производство на електроенергия, се насочва и по река Тунджа, където се намират кладенци за питейна вода за Стара Загора.

Още: Обявиха частично бедствено положение в община Стралджа заради безводие

Снимка: язовир Жребчево, БГНЕС

Протести заради безводието

Вече от около седмица има протести в Централна България - на жители от районите на Свищов, Павликени, Горна Оряховица, Търговище. Демонстрации се готвят и в Плевенска област, съобщи в. "Сега". Някъде чешмите са тотално сухи, другаде е въведен режим, има и случаи на замърсена вода. В определени села е обявено безсрочно бедствено положение, дори имаше пожар в село с воден режим - свищовското Хаджидимитрово.

Още: Безводие в жегите: Село в Монтана с повтарящи се ВиК аварии

Причините за безводието варират от изчерпани източници при засушаването до старата канализация, която губи вода при преноса. Обещават се ремонти, но нищо не се случва: "Как се живее в такива условия?!", питат хората.

Вчера, 6 август, протестираха жители на старопланинското село Майско. Те отидоха в общинския център Елена, поискаха да влязат в общинската администрация, но не им бе позволено и блокираха близка улица. "Вече 11 години нямаме вода. Никой не ни обръща внимание. Нямаме грам за пиене. На три-четири дена имаме, но тече като игла, като конец. Всеки застава с кофата и чака. Живот в жажда и лъжа“ казват хората пред БНР.

Още: Нямат вода: Граждани искат оставката на кмета на Елена

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес