Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой колко ще получи за опожарените къщи от пожарите: Говори социалният министър

25 юли 2024, 08:26 часа • 1709 прочитания

Държавата ще отдели 1578 лв. за пострадалите от пожарите хора. Средствата не са, за да се построят сградите и изгорелите къщи, а имат една-единствена цел - да се покрият разходите на хората за храна, вода и дрехи. На втория етап всички хора, собственици на пострадалите жилища от пожарите, могат да кандидатстват през общините за сумата от 2500 лв. - нейната цел е да могат да си закупят бяла или черна техника. 

Това заяви социалният министър Ивайло Иванов пред БНТ за компенсацията, която ще окаже държавата на пострадалите от пожарите хора. 

Още: Комисия в парламента обсъжда техниката и предпазните средства за пожарникарите

Той обясни, че цялото правителство е ангажирано със случаите с пожарите, за да могат да бъдат компенсирани и да се върнат към нормалния начин на живот. Служителите на Агенция "Социално подпомагане" са на терен и помагат на хората, добави Иванов. 

Пари има, на всички хора ще се помогне

Пострадалите къщи от пожарите са 65 и част от тях са необитаеми. Ако обаче собствениците им предявят искане на финансови средства от държавата, ще помогне и на тях. 

Сумата от 1578 лв. вече е изплатена през "Български пощи". 

Ивайло Иванов уточни, че сумата от 2500 лв. също ще бъде осигурена, като през другата и по-другата седмица ще бъдат изпратени заявките и те ще бъдат одобрени максимално бързо. Средства има, така че хората да не се притесняват. В момента няма бедстващи хора, увери министърът на труда и социалната политика. 

Ивайло Иванов допълни още, че да се прави задължителна застраховка е доста дълъг разговор, тъй като трябва да се види как ще повлияе на пазара. Той обаче все пак призова хората да застраховат домовете си - около 40-50 лева на година ще струва, ако хората решат да се застраховат от бедствия, аварии и пожари. 

Още: Потвърдено: Засегнатите от пожарите в Болярово ще получат финансова помощ по схемата "de minimis"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес