Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Капаните в новите правила за изкарване на шофьорска книжка

17 април 2023, 08:03 часа • 16432 прочитания

На тъгъдък решиха да променят нещата, вкараха недомислица – шофьорският изпит се променя в теорията. Става въпрос за клиповете с 10-секундни ситуации – не мога да кажа добро или лошо е. Това заяви лицето на Съюза по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

За него от една страна въвеждането на клиповете е полезно – защото има повече ангажираност, но било пълна демагогия да се прави изпит с GPS система – т.е. GPS да определя маршрута на практическия изпит. Показаха ни 5 графични формата и не стана ясно по какъв начин ще се случва всичко, възмути се Иванов пред БНТ.

Не може само шофьорският курс да ни научи да сме отговорни на пътя. Невъзпитаният, грубият стиска зъби и изкарва курса, но това не значи, че ще е внимателен на пътя, коментира инж. Емил Панчев. „Въвеждат се интерактивните листовки – така не може да се наизусти“, добави той относно т.нар. клипове. Избягва се да ти се падне клип, на който си евентуално скъсан, подчерта Панчев. Хората почват да мислят и тогава да реагират, заяви той.

Иванов предупреди и, че се подготвя изменение на учебната документация за шофьорските изпити, а по това време се изменя и европейска директива – ЕС иска да се въведе обучение за движението по пътя от 16-годишна възраст, да се вкара шофиране с придружител от 18-годишна възраст. „Все едно милиционерът да учи хлебаря как се прави хляб – това е нашата история“, коментира Иванов.

Не приемам сега да се променят правилата, а като се приеме новата европейска директива, пак да променяме, съгласи се Панчев.

ОЩЕ: Въвеждат нови правила при шофьорските изпити

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес