Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Известни са 17 отбора, които продължават в Лига Европа

23 ноември 2012, 11:47 часа • 8732 прочитания

След изиграването на петия кръг от груповата фаза на Лига Европа доста от нещата се изясниха, но остават и групи, в които нищо няма да е ясно до последния съдийски сигнал на следващите мачове. Те ще се проведат на 6 декември.

17 отбора вече си осигуриха участие напред, но остават още седем места, които ще се разпределят тепърва.

В група A руският „Анжи” е 99% на осминафинал. Само абсурдно невероятен сценарий може да изхвърли руснаците – в последните мачове „Иънг Бойс” да победи с три гола разлика и същевременно „Ливърпул” да спечели гостуването си на „Удинезе”. За второто място обаче със сигурност в играта са три отбора – „Ливърпул”, „Удинезе” и „Иънг Бойс”. В последните мачове „Иънг Бойс” е домакин на „Анжи”(20:00 часа българско време), а „Удинезе” приема „Ливърпул” (20:00 часа българско време).

В група B отборите, продължаващи напред, са ясни – носителят на трофея в Лига Европа „Атлетико Мадрид” и чешкият „Виктория Пилзен”. В директен мач тези два отбора ще определят кой да е първи и кой – втори, като срещата е от 20:00 българско време на 6 декември и ще се играе в Чехия.

В група C напред продължават „Фенербахче” и „Борусия Мьонхенгладбах” – съответно като първи и като втори отбор. Тук голямото разочарование е „Олимпик Марсилия”, който остава трети в крайното класиране.

В група D „Бордо” и „Нюкасъл” продължават напред, като в директен мач във Франция ще определят кой да е първи и кой – втори. Французите имат една точка повече от англичаните.

В група E нещата остават заплетени – тук три отбора се борят за две места – „Стяуа”, „Щутгарт” и „Копенхаген”. В последния кръг, от 20:00 часа българско време, румънците гостуват в Дания, като при загуба с повече от един гол разлика и победа на „Щутгарт” при домакинството с „Мьолде”, „Стяуа” ще отпадне. При победа на „Копенхаген” и при равен или загуба на „Щутгарт”, датчани и румънци са напред. „Щутгарт” се класира на сто процента, само ако победи в последния си мач, което е и най-вероятният изход.

В група F нещата са ясни – „Днепър Днипропетровск” са първи, а италианският „Наполи” минава като втори отбор.

В група G отборът на „Генк” със сигурност продължава напред, като в директен мач с „Базел” (от 22:05 часа българско време на 6 декември) ще се определи дали белгийците ще са първи. За „Базел” мачът е от ключово значение, защото на швейцарците им трябва задължително поне равенство, за да се класират със сигурност напред и да не разчитат на „Спортинг Лисабон” да спре „Видеотон”, който ще играе за победа. Тук португалците са голямото разочарование с едва 2 спечелени точки в групата.

В група H напред отиват „Рубин” и „Интер” – съответно като първи и втори отбор.

В група I положението също е напълно ясно – „Лион” се класира за осминафинал на първо място в групата, а втори е отборът на „Спарта Прага”.

В група J „Лацио” вече се класира, като в последния кръг ще стане ясно дали като първи или като втори отбор. В директен двубой на „Уайт Харт Лейн” английският „Тотнъм” и гръцкият „Панатинайкос” ще играят за продължаване напред, като на англичаните им стига дори равен, а гърците ще гонят задължителна победа.

В група K напред отиват „Металист Харков” като първи отбор и „Байер Леверкузен” като втори.

В последната група L, също са известни имената на класиралите се отбори. Това са „Хановер” и „Леванте”, които ще определят в директен сблъсък кой ще е първи и кой – втори. Мачът е в Испания, на 6 декември от 22:05 часа българско време, като на „Леванте” му трябва задължителна победа, ако иска да е първи, тъй като изостава с една точка от германците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес