Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел отмени мисията на ЮНЕСКО в Стария град на Ерусалим

20 май 2013, 14:37 часа • 9991 прочитания

Израел обяви днес, че отменя мисията на ООН в Ерусалим, според която представители на ЮНЕСКО трябваше да изследват и оценят Стария град, предаде АФП.

„Палестинците не зачитат договорките. Посещението трябваше да бъде професионално, (но) те предприеха действия, които доказаха, че политизират събитието и пречат на делегацията да се фокусира върху професионалните аспекти”, заяви служител от израелското министерство на външните работи пред АФП.

В края на април Йордания съобщи, че Израел се е съгласил да допусне мисия на ООН да „изследва и оцени” опазването на Стария град в Ерусалим за първи път от 2004 г. насам, предаде АФП.

„Йордания и Палестина, подкрепени от арабските държави, успяха в натиска си над Израел и страната се съгласи за първи път от 2004 г. да приеме и съдейства на мисия от експерти на ЮНЕСКО да изследват и оценят статута на наследството и опазването на Стария град в Ерусалим и неговите стени”, се казваше в съобщение на йорданските власти.

Мисията започна работа на 15 май и трябваше да представи своя доклад и препоръки преди 1 юни 2013 г. - точно преди началото на 37-та сесия на Комитета за световно наследство.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес