Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изключителен удар по българската военна авиация": Тодор Тагарев призова за поемане на отговорност

13 септември 2024, 17:15 часа • 1371 прочитания

"Това е изключителен удар по българската военна авиация, тъй като не разполагаме с толкова много подготвени инструктори".

Това коментира бившият министър на отбраната Тодор Тагарев по повод тежкия авиоинцидент край "Граф Игнатиево", при който загинаха двама от най-подготвените ни пилоти майор Петко Димитров Димитров и старши-лейтенант Венцислав Атанасов.

По думите на Тагарев няма как никой да не е виновен за злополуката и трябва отговорните да понесат последствия. Бившият военен министър допусна, че причина за авиокатастрофата може да е грешка при изпълняване на сложна маневра във въздуха. "Ако е така, тези, които са надценили възможностите и подготовката на пилотите, или са подценили времето, в което летят, трябва да понесат отговорност", подчерта Тодор Тагарев, който освен военен е и авиоексперт.

Той изказа съболезнования на близките на загиналите пилоти и изрази надежда разследването да е пълно и обективно. Според него техниката на Българската армия не е нова, но открои недостатъчната подготовка на военнослужещите като по-голям проблем.

Още: Първи кадри от мястото на самолетната катастрофа близо до "Граф Игнатиево" (ВИДЕО)

Припомняме, че по-рано днес военният министър Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев потвърдиха, че загиналите летци са с отлична подготовка и са едни от най-добрите. От своя страна капитан Димитър Петров, ръководител на полета, подчерта, че се води следствие и на този етап не може да се обявят причини или мотиви за действията на летците. Припомнете си и какъв е падналият самолет L-39ZA "Албатрос" (СНИМКИ).

Още: Инциденти със самолети в България: Първият е през 1968 г.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес