Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Филмовият фестивал на ЛГБТ в Пловдив стана жертва на хомофобско нападение

15 юни 2013, 15:42 часа • 14474 прочитания

Фестивалът на киноизкуството, посветено на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполови хора (ЛГБТ), организиран в Пловдив, бе нападнат в петък привечер от група от над 10 човека, разпознати от организаторите като ултраси и националисти, съобщиха от пресцентъра на фестивала.

Малко преди началото на прожекцията в пловдивски бар влиза група с думите „Тук ли ще е педераската прожекция?". Минути по-късно се нахвърлят с порой от обиди и заплахи към събралите се зрители и организаторите. Заплашват, че това ще е „първият и последният гей фестивал в Пловдив", че „няма да позволят тези болни изроди хомосексуалните да промиват мозъците" и че са там да прекратят силово прожекцията. Повреждат прожекционната техника, след което напускат заведението.

Управителката на заведението не пожелава да повика СОТ, а повиканите полицаи от Второ РУП пристигат след 20 минути, твърдейки, че не са знаели за събитието, въпреки че организаторите са изпратили писмо с молба за охрана до кмета инж. Иван Тотев и въпреки че са получили уверението на общинската администрация, че ще има осигурена охрана. 

По случая започва разследване.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес