Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕТА иска нови крачки към независимост на баските

29 септември 2012, 10:59 часа • 4903 прочитания

Левите крила на баските националистически партии трябва да отидат още по-далеч в борбата си за независима държава, съобщиха от ръководството на доскоро терористичната организация ЕТА, предаде КРОСС.

Лидерите на движението заявиха, че "искиерда абертсале" - терминът, който се използва за баските националистически партии в левия политически спектър, стоят добре в изследванията на общественото мнение.

"Те трябва да се подготвят да отговорят на съществуващите предизвикателства и на онези, които тепърва предстоят", заявиха от ЕТА.

"Можем да кажем, че "искиерда абертсале" поставиха на прав път процеса за освобождение, но се намираме в неговото начало", посочва в свое комюнике организацията, което бе публикувано в баския вестник "Гара".

В изявлението си до медиите от групировката твърдят, че би било грешка да не се предприема нищо повече от това, което е постигнато досега, и смятат, че левите крила на баските националистически партии трябва да "поправят грешките и да попълнят пропуските".

Припомняме, че през август тази година президентът на баското регионално правителство Пахти Лопес обяви, че предсрочните избори ще се проведат на 21 октомври, една година след като ЕТА съобщи, че се отказва от насилието. Проучвания на общественото мнение показват, че лявото крило на баските националисти, които на изборите ще излязат в рамките на новите коалиции "Еускал Ериа Билд", може да спечели второ място, зад Баската националистическа партия, която се обявява за по-широка автономия.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес