Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еко пример от Войводино: Петър Какалчев и грижата за природата

20 септември 2024, 10:01 часа • 429 прочитания

Петър Какалчев е предприемач с кауза, за когото опазването на околната среда е съществена част от идеята за успешен бизнес. Отворил е наскоро кафе във Войводино - уютно кътче, изградено от дърво в скандинавски стил, приятни масички и цялостен вид, естетически съгласуван с близкия парк и духа на мястото. Войводино е най-близкото селце до Пловдив, което се преобразява все повече в последните години и се превръща в оживено място с хубави къщи, млади хора и очарователна атмосфера. Какалчев е бивш спортист, семеен с три деца, а поводът да разговаряме с него е една екологична "акция", която е избрал. Преди месеци заведението му VADO стана част от кампанията "Екозвезди" - една изключително полезна инициатива, обслужваща "златния триъгълник" - обществото, бизнеса и природата. Тя, накратко, дава възможност на различни видове обекти да получат безплатно специални контейнери за пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, където да рециклират, а после камиончето на "Екопак" извозва събраните количества. Eто какво ни сподели Какалчев:

Как самият вие развихте по-специално отношение към природата?

Доста години съм живял в Единбург. Там сметосъбирането е на много високо ниво. И са ме впечатлявали десетки неща, които в България ги няма. Те събират дори отпадъчните трохи и обелките от банани, за да ги дават на животни. Винаги съм се опитвал да не замърсявам природата. Защото нещата са очевидни: има глобално затопляне, екологичен риск, който може да прерасне в катастрофа. Отговорността е в нашите ръце.

Въпреки, че се занимавам с бизнес, аз не измервам успеха в живота с пари. Да си успешен - това означава да имаш добро семейство и да помогнеш на света и на природата. Смятам, че по този начин успявам да допринеса за нашата държава и въобще за света като цяло.

Как разбрахте за "Екозвезди" и как започнахте да работите по кампанията?

Видях реклама на кампанията и се свързах веднага с "Екопак". Получих много адекватен отговор от човека отсреща и бързо задвижихме нещата. Откликнаха веднага, предоставиха ни контейнери и консумативи. Обозначили сме три места за рециклиране с контейнери за разделно изхвърляне на отпадъците. От тогава насетне два пъти седмично от "Екопак" ни извозват контейнерите. Така разреших едновременно няколко важни проблема, които не само аз, но и всеки с подобен бизнес има.

За какъв обем от бутилки и кенчета става дума - по колко рециклирате?

Може би над 1000 на седмица. Ние продаваме доста фрешове и една част от тях не се пият при нас. Освен пластмасата продаваме и доста кенчета бира и газирани напитки - те отново се събират разделно по линия на "Екозвезди".

Как хората от заведението постепенно възприеха и започнаха да прилагат идеята?

Иска се търпение и време, но не чак толкова, колкото на хората им се струва. Става бързо. Хората свикнаха. А и не беше необходимо да се минава през адаптация за екипа, защото аз отворих заведението и веднага се включих към "Екозвезди". Така е много по-лесно и правилно - да изградиш правилните навици още при самия старт.

Персоналът вече възприе рециклирането добре. Защо? Защото истината е, че никой не го прави около нас. За мен тук има една допълнителна цел - да дадем кураж и пример на останалите те да рециклират също. Впрочем не става дума само за бизнеса, а и за самите клиенти - те също вземат пример и пренасят тези еко навици, които забелязват при нас, навсякъде в ежедневието си.

Ние сме на място, на което има много деца и за мен е много важно да им покажем още от ранна детска възраст кои са правилните неща и как трябва да се събира отпадъка. За да може всяко следващо поколение да има по-добър живот след време. Трябва да гледаме в бъдещето, а най-лесният начин да го направим, е да учим децата си на добри навици. Сега е моментът.

Как вкъщи учите децата си да следват вашия екологичен пример?

Съзнанието на детето е като една попивателна гъба. То гледа от своите родители и всичко, което види, се наслоява в ума му. Ако родителите рециклират, 90 % от децата ще рециклират в бъдеще. Всичко се предава от поколение на поколение. Казвам не само на моите деца, а на всички, които забележа - да изхвърлят разделно, в правилната кофа. И често ми отвръщат: "не знаех, никой не ми е казал, нямах представа". Затова примерът на родителите е необикновено важен.

Ето и малко съвети - децата се впечатляват много от цветовете. Като им обясниш, че в жълтата кофичка отива едното, в другата другото, на тях им става интересно. И възприемат всичко като на игра. Така се научават много бързо. И започват пък да казват на другите деца. Ето как доброто се разпространява.

С какви думи бихте убедили хора от други бизнеси да се включат в инициативата на "Екозвезди"?

Да опитат, защото няма да им струва нищо, а само ще спечелят. Това е много удобен и безплатен начин да намалим и общия си боклук - ние плащаме доста високи такси смет, който при участие в "Екозвезди" намалява, защото намалява и самият боклук. Много хора казват "не ми се занимава", а всъщност, пропускайки този шанс, се налага да се занимават с много по-сериозни усложнения, понякога дори глоби. А включването в инициативата ми отне точно 5 минути, оттам насетне ми предоставиха всичко. (как всеки бизнес може да попадне в "Зелената алея на славата" и да получи специално отличие за рециклирането си - може да научите тук, бел. ред).

Смятам, че бъдещето на природата зависи от нас и сбор от много малки стъпки, тръгнали в правилната посока. Отдавна съм направил своя избор и много бих се радвал, ако го последват и други.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес