Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетският президент е дал разширени правомощия на армията

10 декември 2012, 12:13 часа • 7833 прочитания

Египетският президент Мохамед Мурси е дал на армията правомощия да арестува цивилни граждани, като е издал нареждане за „сътрудничеството” на военните с полицията. Новите правомощия на армията ще важат до обявяването на резултатите от референдума през следващия уикенд, предаде АФП.

Мурси е издал указ, който ще бъде обнародван в държавния вестник на Египет във вторник под името „Закон 107”.

Законът е издаден с оглед на очакваните във вторник протести срещу провеждането на референдума за конституцията.

Решението на президента Мурси да анулира по-голямата част от декрета, с който даде на себе си неограничени правомощия, не успя да възпре вълната от протести срещу него в подготовката за важния референдум за облика на новата египетски държава, пише вестник “Гардиън”.

Опозиционният Фронт за национално спасение обяви в неделя, че ще бойкотира вота за новата конституция, аргументирайки се, че той е невъзможен със „заплашителното” минало на „Мюсюлманско братство”. Референдумът е „очевидно безотговорен” и ще „причини още разделение”.

По улиците на Кайро протестиращите показаха продължаващо неподчинение с шествие до президентския дворец, вече силно охраняван от армията и обграден от бетонна стена, която да държи хората надалеч от периметъра. Опозицията призова за нови протести във вторник и потвърди, че все още признава Мурси за законно избран президент.

Поддръжниците на държавния глава проведоха марш край централата на „Мюсюлманско братство” в подкрепа на референдума и приемането на конституцията – напомняне, че египетската политика все още е крехко балансирана и избухлива.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес