Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 18% са се увеличили неактивните младежи в цялата страна през пандемията, призна социалният министър

18 февруари 2022, 15:04 часа • 3294 прочитания

Кризата като последствие от пандемията COVID-19 оказала негативно влияние върху младежката заетост. На 18,1% нараснал броят им в разгара на пандемията от коронавируса през 2020 г

Това стана ясно от отговора на социалния министър Георги Гьоков по време на парламентарния контрол.

Все пак тези, които нито учат, нито работят намалявали в последната година и се върнали на нивата от 2019 г., когато били 16,7% или с 9% по-ниско спрямо 2013 г., отчете министърът.

Държавата има няколко метода, по които се бори с безработицата и липсата на мотивация да се учи при младите. Едната е "националната програма за активиране на неактивните лица", посочи министър Гьоков. В общините с най-висок брой неактивни младежи са назначени 89 младежки и 73 ромски медиатори през изминалата година.

"В резултат от работата на медиаторите през 2021 г са активирани повече от 14 хил. неактивни младежи до 29 г. Дейностите по идентифициране на тези младежи се осъществяват и по проект финансиран със средства от европейския социален фонд. По проекта до 2021 г. са идентифицирани 33 623 неактивни младежи в цялата страна", каза още той.

По проблема работи и Агенцията по заетостта, като през миналата година е организирала 44 младежки трудови борси. В тях участвали над 1300 души, 40% от били младежи, които не са били регистрирани в бюрата по труда.

Над 210 ромски и младежки медиатори, психолози и кейс мениджъри пък работят през тази година за активиране на неработещите и неучещи млади. Министър Гьоков призова от трибуната на парламента повече младежи да отидат до бюрата по труда и да потърсят начин да намерят работа.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес