Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Днес е Международният ден на биологичното разнообразие

22 май 2013, 16:45 часа • 14932 прочитания

На днешния ден по света се чества Международният ден на биологичното разнообразие, а мотото на честването за 2013 година е "Вода и биоразнообразие". Отбелязването на този ден е в рамките на обявеното от ООН Десетилетие на биологичното разнообразие 2011 – 2020.

С честването тази година се дава възможност на страните - членки на Конвенцията по биологично разнообразие, да предоставят повече информация на обществеността за състоянието на водата и водните ресурси, както и за предприемане на активни действия за опазването им.

Биологичното разнообразие е естественото състояние на природата, което трябва да опазим, за да имаме устойчива среда, в която да можем и ние да съществуваме. Биоразнообразието и екосистемите имат важна роля в осигуряването на чиста вода, което на практика значи и предпоставка към устойчиво развитие.

Водата от своя страна е от екзистенциално значение за живота на нашата планета, защото няма живо същество, което да може да оцелее без нея. От водата зависи също и човешкото здраве и опазването на околната среда. Тя поддържа целия живот. Екосистемите, но най-вече горите и влажните зони, гарантират, че чистата вода е на разположение и за човешките общности, а пък вода е част от всички екосистемни услуги. Влажните зони например намаляват рисковете от наводнения. Възстановяването на почвите намалява ерозията и замърсяването и увеличава вода за напояване на различни култури. Защитените територии подпомагат осигуряването на питейна вода за града.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес