Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джартов: Два пожара в Рила пламнаха отново, единият е овладян

03 септември 2024, 20:55 часа • 616 прочитания

Двата пожара в Рила са пред загасяване, този над Самораново е почти локализиран, а под връх Калин е локализиран изцяло, обхожда се с превантивна цел, предаде БГНЕС.

Ситуацията около двата пожара разясни отново тази вечер в с. Самораново гл. комисар Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Още: Кметът на Елин Пелин каза какво предстои след взривовете

„Обстановката постепенно се нормализира, но все още не можем да кажем че пожарът е напълно овладян, на места огънят пробива през просеките, но ситуацията е съвсем различна от тази преди седмица“, успокои Джартов.

По думите му развитието което има днес пожарът под Черни връх е минимално, фронтът е малък, там където има някакво развитие, надява се в следващите няколко дни да бъде локализиран.

Още: Няма опасност за населените места в община Струмяни

„Пожарът почти не се развива, на няколко места има 4-5 огнища, повечето от които са в изгорялото, огънят пробива защото теренът е такъв-много големи камъни и няма как да се направят хубави просеки.

Дъждът не свърши работа защото беше малко, а торфеният слой е много дебел. "Днес на терен работиха само 18 човека, осем от парк „Рила“ и десет пожарникари, просто повече хора не може да работят, за това намалихме бройката“ обясни главният комисар.

Пожарът под връх Калин също се обхожда с превантивна цел.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес