Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Демокрацията може да е болна, но тя се лекува само с повече демокрация!“: Площад „Славейков“ се превърна в „Демократична мозайка“

19 октомври 2024, 11:21 часа • 610 прочитания

Площад „Славейков“ в София се превърна в трибуна за колективния глас на гражданското общество. На 18 октомври се проведе панелна дискусия „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане“ – част от фестивала „Демократична мозайка“. Официалното откриване на събитието се състоя в събота, 19 октомври от 10:00 часа.

В програмата са включени интерактивни дейности, вдъхновяващи дискусии и изложение на граждански организации. Инициативата под надслов „Силата на колективния глас!“ се организира от Форум Гражданско Участие и Национален младежки форум. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Столична община Васил Терзиев.

ОЩЕ: Министерство за младежта: Политиците заговориха за голямата промяна в дебат с младите хора (СНИМКИ)

Демократична мозайка

Фестивалът „Демократична мозайка“

Фестивалът „Демократична мозайка“ събира над 40 граждански организации с цел да акцентира върху мисията на гражданския сектор в България и да представи каузите на организациите, които работят за положителна промяна в нашето общество. В първия ден на събитието се проведе панелна дискусия „Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане“, в която се разгледаха стратегическата визия и предизвикателствата пред гражданския сектор. Участие в нея взеха:

• 1. Росен Плевнелиев - Президент на Република България 2012-2017 г.

• 2. Зорница Русинова - председател на Икономически и социален съвет на Република България

• 3. Константин Павлов - кмет на район Лозенец на Столична община

• 4. Надя Шабани - директор на Български център за нестопанско право и представител в Съвета за развитие на гражданското общество

• 5. Мирослав Цеков - председател на Форум Гражданско Участие

• Модератор на дискусията бе доцент Борис Попиванов, заместник-декан на Философски факултет в Софийски университет „Свети Климент Охридски“

„Искам да благодаря на всички, които разбраха, че демокрацията се базира на един много елементарен принцип: „Не може без гражданско общество!“. То е необходимият коректив за всички институции“, с тези думи Росен Плевнелиев зададе тон на дискусията. Президентът на Република България в периода 2012-2017 г. цитира президента на България Желю Желев (1990-1997), който го молил да запомни и предаде следния завет: „Демокрацията може да е болна, но тя се лекува само с повече демокрация!“.

ОЩЕ: Футбол с кауза: Посолства, младежи и бежанци играят за "Училище по права на човека” (СНИМКИ)

Демократична мозайка

„Гражданското общество в България: (ПРЕ)Зареждане!"

Председателят на Икономически и социален съвет на Република България Зорница Русинова приветства идеята събитието да се проведе на площад „Славейков“, където всички граждани могат активно да се включат в дебат. „Площадът винаги е бил метафора за гражданското участие. Градовете не просто допускат гражданското участие. То е жизнено важно за тяхното функциониране“, допълни кметът на район Лозенец на Столична община Константин Павлов.

Надя Шабани цитира проучване, според което нивото на доверие към гражданските организации се е покачило и е достигнало това на правителството. Тя отбеляза и необходимостта от разширяване на дейността им. Директорът на Български център за нестопанско право и представител в Съвета за развитие на гражданското общество акцентира върху нуждата от подобряване ефективността на гражданско образование.

„Нашият стремеж е да покажем гражданската енергия и цветната палитра от каузи. Посланието на фестивала „Силата на колективния глас“ е свързано със силата на общността и обединението, които ще ни помогнат да променим средата, но по ред и правила“, подчерта Мирослав Цеков - председател на Форум Гражданско Участие.

ОЩЕ: "Диалог между поколенията": Историческо тв предаване и дебат между младите хора и политиците (ВИДЕО)

Демократична мозайка

Фестивалът продължава на 19 октомври с три дискусионни панела (Живият елемент от мозайката: Вдъхновяващи истории от гражданския сектор“, „Образование за демокрация“ и „ЗА! фестивалите в градска среда“*) и съпътстващите ги творчески и обучителни работилници, които ще покрият широк спектър от теми – от менторство и мода до медийни инструменти и ученическо самоуправление. Фестивалът „Демократична мозайка“ ще бъде закрит на 19 октомври в 18:00 ч.

Проект „Демократична мозайка“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2024 от Форум Гражданско Участие, в партньорство с Национален младежки форум и Район „Лозенец“ на Столична община. Съфинансира се от фонд „Civitates“ на Мрежата на европейските фондации.

*Подробна информация за участниците в панелните дискусии може да намерите във фейсбук събитието „Фестивалът „Демократична мозайка 2024: Силата на колективния глас“: https://www.facebook.com/events/1254305229036739?active_tab=about&locale=bg_B

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес