Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАНС инструктира авиокомпаниите как да следят за подозрителни пасажери

10 декември 2014, 07:00 часа • 11782 прочитания

Специален инструктаж как да се събират данните от резервациите на всички пътуващи от и за България е направила ДАНС на абсолютно всички авиопревозвачи, които оперират на българска територия. Това е станало след края на обучение на агенти на ДАНС, извършено от американски специалисти.

Трите имена, мястото на излитане и кацане, адрес, номер на кредитна карта и номер на резервираното място са данните, които ДАНС започна да събира от лятото. Те постъпват в антитерористичен център, който беше създаден по американски модел, припомня вестник "Сега".

Срещата с авиокомпаниите се е провела на 25 ноември в столичен хотел, става ясно от съобщение на ДАНС. На нея са присъствали 90 експерти от ДАНС, Комисията за защита на личните данни, МВР, Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", фирмите посредници по международните превози, както и на авиокомпаниите, опериращи на територията на България. Те са обсъдили начина за подаване на информация към центъра за събиране на данни и защитата им.

Националното звено за събиране и обработване на резервационните данни за пътниците беше създадено през юли с постановление на Министерския съвет. То беше представено като нов антитерористичен център. Той копира част от функциите на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ. Подобно на щатската структура, центърът ще има правото да събира резервационни данни (PNR - Passenger Names Records) и предварителни данни (АРI - Advanced Passenger Information) за пътуващите от, до и през територията на България. Идеята е така да се проследяват хора, свързани с терористи. Информацията за тях ще се обменя със САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес