Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България очаква своя нов патриарх - ето каква е процедурата и кога ще научим името (СНИМКИ)

30 юни 2024, 06:50 часа

Днес България ще научи името на новия си духовен водач и четвъртия в историята патриарх на страната.

Реклама

Очаква се след днешния Патриаршески избирателен църковен събор да бъде и интронизацията на новия български патриарх, а над 140 делегати ще изберат наследника на Неофит и нов духовен баща на България.

Програмата започна още през вчерашния ден с утринна и св. литургия, в която са включени специални молитви, свързани с провеждането на Патриаршеския избирателен събор. Богослуженията бяха отслужени от архим. Евтимий – духовен надзорник на Софийска епархия. В параклиса бяха и наместник-председателят на Св. Синод, митрополити и епископи на Българската православна църква, както и делегати на събора.

Още: Кой избира патриарх - Москва или митрополит Николай: Анализ на Горан Благоев (ВИДЕО)

Регистрацията на делегатите започна в събота на обяд, а днес се очаква и същинския избор от 09:15 до 12:00 часа. Около 14:30 часа се очаква да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. Той, заедно с епархийските митрополити и епископите ще се отправят в лития към Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където ги чакат пристигналите предстоятели и представители на поместните православни църкви на определените им в храма места.

Колаж: БНТ

В 15:00 часа пък ще започне интронизацията на новия патриарх, ще се състои и молебен. Успоредно с това е предвидена програма за посрещане на представители на 11 поместни православни църкви, които ще пристигнат в София за събитието. Десетчленната делегация на Вселенската патриаршия ще бъде предвождана от Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей. За първи път Вселенският патриарх ще участва в интронизацията на българския патриарх в най-новата ни история. Интронизациите на патриарсите Кирил, Максим и Неофит са преминали без неговото присъствие.

 

Очакват се още представители на Александрийската, Йерусалимската, Московската, Грузинската, Сръбската, Румънската патриаршии, както и на Кипърската архиепископия, на Гръцката, Албанската и Северномакедонската църква.

Припомняме, че кандидати за поста са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес