Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЧК получи дарение от 6 ремаркета за реакция при бедствие, дарени от австрийските колеги

27 юли 2024, 16:20 часа • 1261 прочитания

Екип на Австрийския Червен кръст от гр. Щаер дари 6 ремаркета за бедствия на българските си колеги, предава БГНЕС.

Церемонията се състоя пред административната сграда на БЧК. Присъстват десетки доброволци и служители от българска страна, както и доброволците на АЧК, които снощи пристигат в София, водени от техния ръководител Роберт Шмидт. В първоначалните разговори ставало дума за само 1 ремарке, но в крайна сметка броят им достига 6. Към тях има и допълнителен, по-голям, контейнер. Те ще бъдат използвани и за нуждите на Планинска спасителна служба.

Още: Набират средства за безплатен детски обяд с покупка на ниви

„Когато сме заедно, сме много силни“

Жестът на австрийците е поредната стъпка към повишаване на капацитета за реакция при бедствия. „Целият български народ ще знае това което сте направили. Нека с Божията помощ да помагаме на хората в нужда. Благодаря Ви!“, казва директорът на БЧК Христо Григоров, който получи сертификата за дарението от Шмидт. „АЧК е един от нашите дългогодишни партньори, член на световното семейство на Червения кръст. Когато сме заедно и обединени, сме много силни. Тогава и ръката, която подаваме на хората е силна, дава им надежда за бъдещето“, допълва той.

Директорът на дирекция „Мениджмънт на бедствията” Ясен Сливенски припомни дългогодишното сътрудничество: „Екип на Австрийския Червен кръст изгради първия етап на радио комуникациите на Българския Червен кръст, след това дойдоха раници за първа помощ, а по-късно т.нар. австрийски носилки“.

Ръководителят на АЧК Роберт Шмидт посочи, че първият му контакт с БЧК е от далечната 2000 г. „Тогава имах една мисия заедно с международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Това беше първият ми контакт с БЧК. Изградихме радиомрежата за бедствия в системата на БЧК и последваха много проекти и съвместна работа. Радвам се, че днес отново сме тук. Познаваме се добре, знаем какво точно искаме и постигаме целите си. Това посещение не е последното. Гледаме в бъдещето и ви уверявам, че ще работим заедно и занапред“, пояснява той, цитиран от БГНЕС.

Още: Vivacom дарява 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СНИМКИ)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес