Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бангладеш забрани на ислямистка партия да участва в избори

01 август 2013, 14:16 часа • 7281 прочитания

Най-голямата ислямистка партия в Бангладеш – Джамаат-е-Ислами, е нарушила изборните правила, поради което Върховния съд в страната обяви регистрация й за незаконна, съобщава BBC. Така партията няма да може да участва в общите избори през януари.

Магистратите във Върховния съд са постановили, че като крайно ислямистка партия Джамаат-е-Ислами не вярва в независимостта и суверенитета на Бангладеш, а възгледите на членовете й противоречат на конституцията на страната.

Подобно на предишни мерки срещу Джамаат-е-Ислами, тази също предизвика остри реакции, дори протести. Все пак от избирателната комисия в Бангладеш заявиха, че партията би могла да продължи политическата си дейност в бъдеще.

Срещу много от по-възрастните лидери на формацията в момента текат съдебни процеси. Те са обвинени във военни престъпления, извършени по време на 9-месечната война в началото на 70-те години, в края на която Бангладеш се отдели от Пакистан. През 2013 г. четирима от лидерите бяха признати за виновни за убийства, изнасилвания и религиозни преследвания по време на войната и бяха осъдени на смърт.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес