Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бабата и дядото са с гарантирано право да виждат внуците си

10 май 2014, 22:00 часа • 33315 прочитания

Българските баби и дядовци имат гарантираното право да се виждат с внуците си дори при развод на родителите. Това пише в свой материал sadebnapraktika.com.

Съгласно разпоредбата на чл. 70, ал. 2 от Семейния кодекс (обн., ДВ, бр. 41 от 28.05.1985 г., отм.) дядото и бабата имат право на лични отношения с ненавършилите пълнолетие внуци. В случай, че се пречи на поддържането на тези отношения, районният съд по местожителството на внуците, по искане на дядото и бабата, определя мерки за лични отношения с тях, освен ако това не е в интерес на децата. С известни редакционни изменения правилото е възпроизведено в текста на чл. 128, ал. 1 от новия Семеен кодекс (обн., ДВ, бр. 47 от 23.06.2009 г.), по силата на който дядото и бабата могат да поискат от районния съд по настоящия адрес на детето да определи мерки за лични отношения с него, ако това е в интерес на детето, а това право има и детето.

Наред с това е приета и нова за семейноправната ни уредба норма – според чл. 128, ал. 3 от Семейния кодекс, aко родителят, на когото съдът е определил режим на лични отношения с детето, временно не е в състояние да го упражнява поради отсъствие или заболяване, този режим може да се осъществява от бабата и дядото на детето.

В случай, че детето не познава своите дядо и баба и че то ще бъде поставено в стресова ситуация, ако внезапно бъде отделено от свой родител, то обикновено се дава срок за опознаване на бабата и дядото – в прецедент на Варненския районен съд се посочва срок от два месеца. Опознаването става чрез срещи в присъствието на служител на социалните служби.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес