Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако човек използва разумно ресурсите на природата, тя му се отплаща (ВИДЕО)

13 септември 2024, 17:49 часа • 838 прочитания

Първото за сезона издание на "Видимо и невидимо: Изопачената история" е малко по-необичайно, защото … С какво започва цивилизацията? С човешката реч? С появата на писменост? С първите животни, за които човек започва да се грижи, не за да ги яде, а за да ги обича? Авторът на предаването Кънчо Кожухаров разговаря с д-р Николай Коджабашев - преподавател по зоология и опазване на фауната и биологичното и ландшафтното разнообразие в Лесотехническия университет.

„Като пример за разумна природозащита може да бъде дадено едно управление на пасище, на река, и ако човек използва разумно ресурсите на природата, тя му се отплаща с това, че той може да я ползва, казано буквално, вечно или много дълго. И обратно, ако човек я ползва неразумно, природата не му отмъщава, но всъщност той прерязва клона върху който седи. А ние сме в XXI век, когато клонът, върху който стои цялата цивилизация на планетата вече е до голяма степен прерязан.“ Още: Владимир Будинов: 5 септември е резултат от неофициалната съветско-българска политика (ВИДЕО)

Гостът разказва как в края на 2022 г. е поканен да посети района на с. Ветрен дол в местността Голак, където местна инициатива е решила да се бори с разрушаването на околна среда и с унищожаването на значими местообитания и животински видове. „Това е един хълм, карстов район в непосредствена близост до село Ветрен дол и още при първия обход аз се натъкнах на четири значими животински видове, които са предмет на опазване и в България и в Европа, включени са в Директива 92/43 на Европейския съюз (Директива за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, б.р.).“ Още по време на първия оглед експертът е открил, че районът е дом на колония лалугери, два вида костенурки и царски орел, който е един от най-редките видове хищни птици в България. Списъкът със защитените видове набъбва изключително, макар че проучването е в рамките само на една година.

Сдружение Къркърия – местна инициатива на хора, живеещи в района на Ветрен дол, които се борят за защитата на природната среда около населеното място, изпращат уведомление до компетентните институции за наличие на редки видове животни в района. Самият район не е включен в защитена зона от екологичната мрежа Натура 2000 и не е включена в системата от защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, поради което компетентните органи по-лесно издават разрешителните документи за всякакви инвестиционни предложения. Трите инвестиционни предложения, които трябваше да бъдат стопирани са кариера за добив на баластра, кариера за добив на мрамор и предварителни проучвания за редки метали с цел рудодобив в бъдеще. „И трите инвестиционни предложения са силно агресивни към околната среда и биха довели до пълното унищожаване не само на ландшафта, но и на всички защитени видове животни, растения и местообитание в района - в някои случаи пряко въздействат, в други случаи въздействат косвено.“ Още: Владимир Миленски: Време е да говорим за българската отбрана и армия (ВИДЕО)

„Очаквам институциите да си свършат компетентно работата и да се произнесат в полза на местната общност, обявявайки защитената територия в границите, които предлагаме. A ние като експерти и специалисти бихме им предложили една папка с предложения за разумни инвестиционни намерения, които се стимулират и които са инструменти на ЕС. Това са развития в областта на екологичното земеделие, биоскотовъдството, на екотуризма, на производството на чиста храна, която е налична като ресурс в гората и редица други предложения, които могат да бъдат като компенсация за инвестиционни предложения водещи до разруха.“, са очакванията на експерта.

Целият интересен разговор на Кънчо Кожухаров и д-р Николай Коджабашев гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес