Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

600 служители ще бъдат съкратени във ВМЗ-Сопот

31 януари 2013, 11:36 часа
Реклама

"600 работници и служители от ВМЗ-Сопот ще бъдат освободени от работа", съобщи Иванка Иванова, председател на КНСБ в завода, информира агенция Фокус.

За бройката са се споразумели синдикати и ръководство на предприятието след тежки преговори, които са приключили снощи около 23.00 часа. Успяхме да намалим броя от предлаганите 900 души от ръководството до 600, въпреки че и те са много, посочи Иванова.

Има доста неща, които трябва да бъдат уредени преди да започнат да се връчват заповедите за освобождаване от работа на хората.

От днес започваме изработването на самата процедура за съкращения, която включва договаряне на критерии, на база на които ще се направи подбор, след него поименно трябва да се направи списък с хората, на които ще им бъде прекратен договорът по член 328 от Кодекса на труда, каза още Иванка Иванова.

Оперативните програми могат да се окажат спасението за много от съкратените работници във ВМЗ-Сопот, заяви на 25 януари социалният министър Тотю Младенов.

Младенов твърди, че в четири общини - Сопот, Карлово, Хисаря и Садово, може да се осигури работа по ОП "Човешки ресурси". В Сопот и Карлово даже имало 500 места.

Тогава Младенов каза още, че в началото на тази седмица той лично ще е наясно колко работни места може да осигури частният сектор в Пловдив. За целта министърът е поискал справка от бюрата по труда в града, която трябва да е готова в понеделник (28 януари).

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес