Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е Димаш - казахстанското чудо, на чиято песен игра Калейн на Олимпиадата

09 август 2024, 11:32 часа

Боряна Калейн се представи брилянтно вчера на Олимпиадата в Париж, като голямата ни надежда в художествената гимнастика завърши трета в квалификациите в многобоя, с общ сбор от 136.450 точки. Тя се представи много солидно и на четирите уреда и си заслужи място на финала, давайки и сериозна заявка за борбата за разпределяне на медалите. 

Повече за изпълнението ѝ 

Цялата програма на четирите съчетания върви като сюжетна линия - крайната поза на всяко едно съчетание е началната на следващото, както и последния акорд на музиката на едното е началния акорд на следващото.

Истински разказ за цялостния път на Боряна Калейн за пътят, по който е преминала, за победите, трудностите и триумфа, книга, "прочетена" на килима в четири съчетания.

"Всъщност 4-те съчетания разказват моя път в гимнастиката и етапите, през които съм минавала като развитие и емоционалност.

Обръчът пресъздава детските ми години в залата, когато всичко е забавно- танцувам, забавлявам се, всичко е леко, получава се бързо, а музиката която избрахме за обръча също е лека, забавна и много танцувална.

Топката пресъздава всъщност моментите, в които започвам да печеля медали и ми харесва да играя пред публика, съчетанието с бухалки разказва за трудните моменти, през които преминава всеки един спортист, за колебанията, за съмненията дали ще се справиш, дали ще успееш, а лентата показва, как въпреки трудностите аз намирам сили в себе си, побеждавам съмненията си и успявам да се справя със ситуацията."

Кой е Димаш, чиято музика e в изпълнението на бухалки

Песента, която е избрана е на казахстанския певец Димаш и носи заглавието "SOS". Текстът на песента е в унисон с идеята, на която е подчинена цялостната програма на Боряна. В него героят си задава екзистенциалните въпроси - струва ли си това, което правя, има ли смисъл, ще се справя ли.

Димаш Кудайберген е казахстански певец, автор на песни и мултиинструменталист. Той е завършил класическа, както и съвременна музика и е известен с изключително широкия си вокален диапазон - шест октави и два полутона, като безпроблемно преминава през диапазони. Самият оперен певец Пласидо Доминго е впечатлен от него, като казва, че той е единственият певец, който има шест равностойни октави. 

Снимка: Ралица Димитрова-Башлийска

Димаш е изпълнявал песни на тринадесет езика, като може да се похвали с хиляди фенове в цял свят, включително в България, където има и фен клуб. 

Кудайберген започва да се изявява в ранна възраст, като пее и свири на пиано. Първата му поява на сцената е едва на двегодишна възраст във второстепенна роля в местна театрална постановка. На шестгодишна възраст, през 2000 г., той печели националния конкурс по пиано Aynalayin. Въпреки че му е предложена позиция в Astana Opera, той решава да изгради кариерата си в съвременната музика, смесвайки класически елементи и традиционна казахска музика с поп музика. Има още куп заслужени награди, сред които Голямата награда на Славянски базар във Витебск, Беларус, награда от световните китайски музикални награди (2018), от годишните награди ZD (2020). Участвал е в музикални риалити формати, увеличавайки популярността и феновете си.

Снимка: Ралица Димитрова-Башлийска

Интересен факт е, че освен с музика той се изявява също като модел и актьор. Бил е на кориците на списания като Men's Health, Southern Metropolis, L’Officiel Hommes, Chic и Elle. Димаш участва като актьор в няколко китайски и руски телевизионни продукции.

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес