Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кание Уест определи робството като "избор"

02 май 2018, 07:50 часа

Американската рап звезда Кание Уест, който вече бе подложен на критика заради подкрепата си за Доналд Тръмп, създаде нови спорове във вторник, като нарече в интервю робството "избор".

"Ние чуваме да се говори за робството, което е продължило 400 години. За 400 години? Това прилича на избор", каза рапърът в интервю за сайта TMZ. Интервюто бе по повод предстоящото излизане на двата му нови албума.

Съпругът на Ким Кардашиян малко засягащ се от медийни изяви, доразви тезата: "Ние сме в психически затвор, харесвам думата „затвор“, защото „робите“ са прекалено свързани с чернокожите".

След провокирания от думите му отзвук в социалните мрежи, той реагира в Twitter – предпочитаната от него медия.

"Зная, разбира се, че робите не са били оковавани и качвани в кораби по собствена воля", написа той, преди да добави: "Ние не можем да бъдем затворени психически през следващите 400 години".

Четиридесетгодишният рапър се появи отново на повърхността в социалните мрежи през април след дълго му отсъствие заради нервна депресия и лечение в болница.

Освен че обяви новите си проекти, той пак подкрепи своя "брат" Доналд Тръмп, когото вижда като "дракон от енергия“.

Много артисти от хип-хоп общността предимно чернокожи и противници на републиканския президент, го упрекнаха, но Уест получи подкрепата на много консервативни редактори.

В интервю за радио във вторник Кание Уест призна, че не е следил последните политически новини в Съединените щати. "Но когато видя аутсайдер, се разпознавам в него", каза той.

Неговата известност стигна връх през 2005 г., след урагана „Катрина“, когато на живо по телевизията в САЩ обвини президента Джордж Буш, че "не се интересува от чернокожите".

Той обясни във вторник, че някога бил разстроен, че не е канен в Белия дом от Барак Обама.

Президентът Обама, демократ и също от Чикаго, нарече "глупаво“ през 2009 г. поведението му по време на раздаването на наградите на Ем Ти Ви (MTV Video Music Awards), когато рапърът прекъсна церемонията, за да обяви, че Тейлър Суифт не заслужава наградата си

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес