Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жената на Полански обвини Американската киноакадемия в лицемерие

09 юли 2018, 08:15 часа

Френската актриса Еманюел Сене, съпруга на американския режисьор Роман Полански, публично отказа да се присъедини към Американската академия на филмовите изкуства и науки, съобщава БГНЕС.

Причината за решението на Сене, оповестено с открито писмо, е изгонването на съпруга ѝ от редовете на престижната филмова организация.

През май тази година киноакадемията на САЩ, която връчва едни от най-престижните награди за постижения за постижения на големия екран, взе решение да изключи чернокожия комедиен актьор Бил Косби и режисьора с полски корени Роман Полански. Причината за това са обвиненията в сексуални престъпления срещу двамата ветерани от гилдията.

"От Академията на филмовите изкуства и науки предложи на мен и на няколко други актриси да се присъединим към нея в интерес на феминизма. Едва ли някой би могъл да се усъмни относно моята позиция по въпроса за равноправието между мъжете и жените. Винаги съм била феминистка. Как обаче бих могла да пренебрегна факта, че само преди няколко седмици киноакадемията изгони от редовете си мъжа ми Роман Полански", се казва в отвореното писмо. Това представлява "непоносимо лицемерие", смята френската актриса.

Решението на киноакадемията от май е поредният резултат от започналата през 2017 година вълна от обвинения в сексуален тормоз срещу влиятелни личности в шоубизнеса.

През годините Полански многократно е обвиняван в сексуални престъпления. Той призна вината си за сексуален контакт с 13-годишно момиче през 1977 година, след което замина за Франция, за да избегне американското правосъдие.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес