Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една година по-късно: Американската академия още я боли от шамара на Уил Смит

09 март 2023, 15:11 часа

Дългоочакваната церемония по връчването на наградите "Оскар" ще се състои тази неделя в "Долби тиътър" в Лос Анджелис. Въпросът, който мнозина си задават обаче е, приключиха ли изобщо миналогодишните "Оскар"-и?

Когато елитът на Холивуд се събере отново за 95-ите отличия на Академията, церемонията ще бъде изключително важен сигнал за не едно и две неща. Силен знак ще бъде вероятният триумф на "Всичко навсякъде наведнъж"; Вечерта ще бъде потенциално историческа за азиатците и американците с азиатски произход във филмовата индустрия. Най-вероятно ще се разкажат и рекорден брой вицове за филма "Кокаинова мечка".

За мнозина обаче вечерта на "Оскар"-ите ще бъде завръщане във "вечерта на шамара". Да, всички знаем за кой шамар става въпрос, без да правим каквито и да било пояснения. В известен смисъл ние все още живеем в този застинал във времето момент. Лицето на Крис Рок е изкривено настрани, ръката на Уил Смит е драматично протегната, а "Долби тиътър" кънти от гробовно мълчание.

Снимка: Getty Images

Шамарът веднага се запечата в колективната памет, а шокът, който предизвика, продължава да отеква и до днес, независимо кой чия страна заема. И двамата главни герои от шамарената случка - Уил Смит и Крис Рок, няма да присъстват на церемонията тази година. На Смит му е забранено, а Рок се занимава със стенд-ъп, пише Асошиейтед прес.

Водещ на церемонията ще бъде комикът Джими Кимъл, чиято мисия е някак да "изтрие срама от челото" на Академията. В интервю за The Hollywood Reporter Кимъл признава, че ще говори за шамара, защото ще бъде нелепо да не го направи. Той вече е водил "Оскар"-ите два пъти и организаторите разчитат именно на неговия опит, за да владее Силата по време на живото излъчване.

След като забавиха необяснимо дълго реакцията си на действията на Уил Смит, от Академията решиха тази година да сформират "кризисен екип", който да е подготвен да реагира на "непредвидени случки".

Тази година "Всичко навсякъде наведнъж" е с впечатляващите 11 номинации. Продукцията на Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт се очаква да спечели наградата за най-добър филм, след като получи всевъзможни други награди през изминалите месеци, припомня БТА. Вероятно Стивън Спилбърг също няма да бъде удостоен с "Оскар" за най-добър режисьор, получавайки своеобразен "шамар" от Академията. Бившата детска звезда Ки Хи Куан (известен още и като Джонатан Ки Куан) се смята за фаворит за най-добър актьор в поддържаща роля. Мишел Йео пък може да стане първата азиатска победителка в категорията за най-добра актриса.

Снимка: Getty Images

И все пак остават съмнения, че на "Всичко навсякъде наведнъж" може да не достигне нещо малко за "Оскар" и филмът за Първата световна война "На Западния фронт нищо ново" – който спечели БАФТА и има девет номинации, да отмъкне някоя и друга статуетка.

Ужасяващият антивоенен филм на Netflix от Германия предизвика особен отзвук в Европа, където войната в Украйна продължава. Номинираният за документален филм "Навални" за лишения от свобода руски опозиционер Алексей Навални е по-пряко свързан с актуалните събития в Източна Европа. Ключово участие в направата на филма има българският разследващ журналист Христо Грозев.

Остава още малко време до същинската церемония и напрежението осезаемо се покачва. Зрителите все пак се надяват тази година нервите на всички участници да издържат.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес