Властелинът на мобилната фотография

5224
Властелинът на мобилната фотография
Снимка: Actualno.com

Наближава моментът, в който ще видим фотографските възможности на DSLR в тялото на някой нов смартфон. Huawei правят сериозна стъпка в тази посока с новия си модел Mate 50 Pro, който вече е в продажба на българския пазар). Основната 50-мегапикселова Ultra Aperture камера на устройството има оптична стабилизация на изображението и включва първата в света регулируема 10-степенна механична бленда в смартфон. Това осигурява възможности, които до момента бяха достъпни само за традиционните фотоапарати. С блендата на новия Mate, фотографите и ентусиастите могат ръчно да променят дълбочината на рязкост, за да варират от снимки с размазан фон (т.нар. боке ефект) до изображения с много детайли на заден план. За всички нас, останалите, автоматичният режим взима необходимите решения, за да направи чудесни снимки. Регулируемата механична бленда на основната камера превръща Mate 50 Pro в истински уникат на пазара. Наскоро Huawei покани трима български фотографи (Темелко Темелков, Лора Динева и Диляна Флорентин) да снимат с Mate 50 Pro, като своя основна камера за 2 седмици. Резултатите, в буквален и преносен смисъл отварят очите за това какво е възможно в мобилната фотография. Снимките, направени с Mate 50 Pro, са с детайл, цветове и контраст, които сериозно повдигат въпроса докъде ще стигне фотографията с мобилни устройства. Може да предвидим, че в бъдеще моделът ще бъде разглеждан като предвестник на нов етап в развитието на смартфоните като пълноценни фотографски устройства.

Снимка: Лора Динева. Заснето с Huawei Mate 50 Pro

В този контекст не е изненада, че по фотографски показатели Huawei Mate 50 Pro в момента е номер 1. със 149 точки, сред смартфоните на пазара, в актуалната класация на независимия специализиран сайт DXOMARK. Т.е. моделът е най-добър в снимането въпреки сериозната конкуренция. Основната мотивация за това, според DXOMARK е способността му да прави: “Висококачествени снимки във всички стандартни ситуации с наистина изключителна производителност при слаба осветеност.” Тук имаме неизбежно “дежавю” доколкото това далеч не е първият подобен резултат за модел от серията Mate. В крайна сметка, дори ако игнорираме всички останали добри качества на новия модел, е справедливо да кажем, че Mate 50 Pro е абсолютен победител в смартфон фотографията.

Фото комплектът на Mate 50 Pro се допълва от 13-мегапикселова макро камера; 64 мп телефото, което предлага до 200 пъти увеличение (комбинирано оптично и цифрово), както и 13-мегапикселова селфи камера. И още нещо. Възможностите за видео заснемане често са пренебрегвани в ревютата. Mate 50 Pro обаче заслужава специално внимание в този аспект. Моделът може да снима 4K видео при 60 кадъра в секунда с всяка от камерите си. Това става при много солидна стабилизация на изображението (комбинация между оптична и електронна), отлично видео при слаба осветеност и дори добро телефото.

Дизайнът на модела е елегантен, комфортен и уверено решен в духа на познатата, вдъхваща доверие стилистика на серията Mate. Въпреки че включва уникални фотографски възможности и флагмански хардуер, смартфонът е удобно лек и компактен (тънък 8,5 мм и тежък 209 г) за работа с една ръка. Фото модулът на гърба е със заетия от луксозните часовници ювелирен обков Clous de Paris. Този усет към детайлите създава от пръв поглед онова познато “премиум” усещане за продукта пред очите ни.

Mate 50 Pro се продава в класическо черно и сребристо. Звездата на турнето обаче е специалният вариант, който изглежда привлекателно с бронзовите си рамки и гръб от приятна на допир оранжева изкуствена кожа. Телефонът, който тествахме беше точно от тази разновидност и затова написаното важи за нея (ако не е отбелязано друго). Специалните у характеристики не са само визуални. Тази версия е с преден панел от специалното закалено стъкло Kunlun, което е 10 пъти по-устойчиво на удар, от супер здравото стъкло, използвано в другите варианти. Всъщност Kunlun е толкова здрав материал, че можете да чупите орехи върху екрана на телефона си. Моля, приемете предното изречение като метафора и не го опитвайте подобни неща. Просто бъдете сигурни, че вашият Mate 50 Pro е сред най-здравите мобилни устройства на пазара, извън специализираните подсилени джаджи, създадени за работа на полето или на фронта. Трите варианта на новия Mate са с IP68 сертификат за устойчивост на прах и вода. Специалната версия обаче е с още по-висока степен на защита, като позволява потапяне във вода с дълбочина до 6 метра за 30 мин. Това означава ново ниво на издръжливост във влажна и прашна среда.

Друга сериозни екстра на “оранжевия” вариант е двойният размер на вградената памет - 512 GB (срещу 256 GB при другите варианти). Това ни води до класическите сурови хардуерни характеристики на телефона. Чипсетът Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 с осемядрен процесор и 4G модем, плюс 8GB RAM. Има и слот за допълнителна памет от формата Nano Memory на Huawei. На разговорен български тези спецификации означават моментална отзивчивост и гладка работа на всички приложения, включително на графично интензивни игри. Липсата на 5G е разочароваща за някои потребители, но, обективно погледнато, новият Mate има безспорни качества, които компенсират с лихва тази забележка.

Отделно внимание заслужава 6,74-инчовият OLED дисплей на Mate 50 Pro. Той е с резолюция 2616×1212, до 120Hz адаптивна честота на опресняване и възпроизвеждане на HDR10+. Автоматично променящата се яркост може да достигне до 1000 нита, което осигурява отлична четимост дори при ярка дневна светлина. Ъглите на видимост също са добри. Накратко, отличен екран, достоен за флагман, без забележки. При това става и за сериозен гейминг, освен всичко друго. Мултимедийните качества на устройството включват два високоговорителя, които осигуряват стерео звук с отлични за портативно устройство качество и сила. Комбинацията от аудио и видео правят от Mate 50 Pro един от по-добрите смартфони за мобилно гледане на филми.

По отношение на софтуера телефонът работи с EMUI 13 - аналог на Android 12 и най-усъвършенстваната до момента версия на операционна система на Huawei. EMUI 13 е сериозно подобрение, както в естетически, така и във функционален смисъл. Тук е мястото да напомним, че телефоните на компанията няма директен достъп до GMS (Google Mobile Services). В замяна, потребителите имат достъп до пълноценната алтернативна екосистема HMS и до бурно разрастващия се портал за мобилни приложения AppGallery. В него, освен всичко друго, има изобилие от български приложения, включително на банките и мобилните оператори, както и на услуги като iCard, phyre, ePay.bg, Grabo.bg, Cardbox, Lidl Plus, Bulsatcom, TaxiMe, Taxistars и много други. Там е и приложението Gspace, което позволява инсталирането на всички приложения на Google и по този начин до голяма степен компенсира липсата на GMS.

Държеливостта на батерията е фактор, който може да потопи и най-добрите спецификации на един смартфон. Може обаче и добре да ги подсигури, и точно такъв е случаят с Mate 50 Pro. Huawei  са свършили великолепна работа с енергийния мениджмънт на устройството - всичко в него работи, и черпи енергия, точно колкото е необходимо в конкретния момент. В комбинация с 4700 mAh батерия, това осигурява цял ден работа, дори при интензивна употреба, включваща игри и снимане на 4K видео. Отличното енергийно предложение се допълва от USB-C зарядното с капацитет 66 W, което зарежда от 0 до 75% заряд за половин час. Има и възможност за безжично зареждане с 50 W, което е сред най-бързите в Мултивселената.

Нека да обобщим. Huawei Mate 50 Pro е с 5-звезден хардуер, върхова производителност, уникална камера, изключително качество на фото- и видео заснемането, изискан дизайн, първокласна изработка, издръжлива батерия и бързо зареждане, както и здравина сред най-добрите на пазара. Ако направим аналогия с оценките в някои видове спорт, с Huawei Mate 50 Pro имаме кръгло 10 за стил, изпълнение и техническа сложност на съчетанието.

Моделът е на пазара и може да бъде закупен още сега. Huawei Mate 50 Pro в черния и сребрист вариант са налични на препоръчителна крайна цена от 2499 лева от А1, Yettel, Vivacom, Technolopis, “Зора” и партньорите на дистрибутора Polycomp. Със специалната “оранжева” версия можете да се сдобиете на препоръчителна цена от 2699 лева от Yettel, Vivacom, Technopolis, “Зора” и партньорите на дистрибутора Polycomp.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com