Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените се надигнаха срещу терминаторите

29 юли 2015, 10:01 часа • 9970 прочитания

Учени предупредиха за опасност от използването на изкуствения интелект при създаването на бойна техника и нови системи за въоръжение. Повече от 1000 инженери и изследователи са подписали писмо за това, съобщава ВВС.

"Ако някоя голяма военна държава се опита да излезе напред в развитието на оръжие с изкуствен интелект, то глобалната надпревара във въоръжението е практически неизбежна. Крайната точка на тази технологична траектория е очевидна – автономното оръжие ще стане утрешният "Калашников", се отбелязва в документа.

Авторите на писмото призовават за отказ от използването на изкуствен интелект при създаването на бойна техника. Те предупреждават, че надпреварата в подобни въоръжения ще доведе до непредсказуеми последствия.

Въпросът за създаването на бойни роботи е обсъждан в ООН. Международната организация разглежда възможността за забрана на определени типове автономни бойни системи.

Сред подписалите посланието са известният физик и космолог Стивън Хокинг, предприемачът Елън Мъск и един от основателите на компанията Apple – Стив Возняк.

Планира се документът да бъде предаден на международната конференция по изкуствен интелект в Буенос Айрес, допълва Lenta.ru.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес