Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Програма на Yettel е единствената българска практика, представена в годишния доклад на Top Employers Institute

03 октомври 2024, 17:05 часа • 283 прочитания

Програмата „Втора смяна“ на Yettel е българската следа в тазгодишния доклад на световната организация Top Employers Institute. Инициативата е единствената българска практика, представена като добър пример за това как компаниите могат да интегрират поколението Z в работна среда.

Именно поколението, родено между 1997 г. и 2012 г., е водещата тема на доклада, озаглавен „Поколението Z: да предефинираш бъдещето на работата“. Анализът се базира на проучване, което Top Employers Institute провежда сред 1700 души на възраст между 18 и 27 години в общо девет държави на четири континента. То изследва нагласите на младите по теми като лидерството, работната култура, благосъстоянието и изкуствения интелект.

Освен тенденции и нагласи, докладът представя и добрите примери. Място на страниците му намират само пет програми на компании от различни краища на света – Румъния, Полша, Индия, Китай и България, представена от инициативата на Yettel „Втора смяна“.

Програмата е насочена към ученици на възраст между 17 и 19 години – деца или близки на служителите на телекома. В рамките на един месец тийнейджърите попадат в реална бизнес среда и работят по конкретни проекти. По този начин телекомът подпомага тяхното кариерно ориентиране, помага им да придобият практически знания и да открият областта, в която искат да се развиват. 

Това лято Yettel проведе четвъртото издание на програмата, като посрещна близо 40 представители именно на поколението Z. Учениците избираха измежду 20 професионални роли – от планиране на мрежата, през работа в магазинна мрежа, до характерните за всеки бизнес сфери – HR, дигитален маркетинг, право, корпоративни комуникации и други.

Участниците минават и през серия от обучения, с които телекомът ги подготвя за бъдещите им задачи. През цялото време те имат до себе си и служител на Yettel, който влиза в ролята на техен ментор и ги напътства.

Не за първи път „Втора смяна“ получава световно признание – през 2023 г. Yettel стана първият български телеком, получил сертификата Top Employer за високото качество на работодателските си практики. Още тогава програмата бе една от трите практики на оператора, избрани да бъдат представени в онлайн библиотеката на организацията с най-добри практики от цял свят.

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес