Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да следим банковите си сметки с едно приложение?

09 април 2019, 17:40 часа • 9860 прочитания

Повечето българи имат сметка в повече от една банка. Дали заради лични и семейни предпочитания, или заради служебен ангажимент към определена фирма/институция, им се налага да използват различни дебитни и кредитни карти, разплащателни сметки, приложения за мобилно банкиране и т.н. Досадно и обременяващо е да помним всички тези ПИН кодове, пароли и данни за състоянието на всяка сметка.

Колко по-лесно и удобно би било, ако всичко това бъде събрано в едно?

Именно това предлага новата дигитална мултибанкираща платформа на Обединена българска банка (ОББ), която дава възможност на клиентите на банката не само да извършват дигитални разплащания с парите си в ОББ, но и да наблюдават своите сметки в други банки, наличността по тях и трансакциите в последните 90 дни.

Платформата е част от мобилното приложение на банката, а освен в нея клиентите ѝ могат да следят в реално време информация за техните сметки в още 4 водещи банки у нас: УниКредит Булбанк, ДСК, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка. В бъдеще към тях ще бъдат добавени и други банки.

ОББ е първата банка в България, която предоставя подобна иновативна услуга. Страната ни се превръща в третата държава в Европа след след Белгия и Република Ирландия, в която компанията-майка на ОББ - белгийската KBC Group - въвежда мултибанкиращата платформа.

"ОББ първа у нас предлага на клиентите си мултибанкинг, т.е. възможността да управляваш сметките си в различни банки директно от мобилното банкиране на ОББ. Това технологично нововъведение е само един от многото проекти в сферата на иновациите, с които целим ОББ да се превърне в един от иновационните лидери в България", заяви главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.

С помощта на тази функция, индивидуалните клиенти на ОББ ще могат бързо и лесно да следят банковите си сметки в реално време само с няколко клика на смартфона. Мултибанкиращата платформа е много полезна за физическите лица, а детайли за всяка трансакция могат да бъдат изтеглени в pdf формат. Чрез приложението клиентите могат и да откриват нова сметка както в ОББ, така и в някоя от другите банки.

Приложението отговаря на предпочитанията на съвременните потребители – то е лесно за използване и дава директен достъп до банковите сметки, събрани на едно място. "Незабавно виждате сметките си, използвате само едно приложение, за да видите всичките си сметки. Не е нужно обучение – просто изтегляте приложението и започвате да го използвате", посочва главният финансов директор на ОББ Кристоф Де Мил.

(интервю с Кристоф Де Мил може да гледате във втория видео файл)

Иновативната мултибанкинг услуга на ОББ ще заработи на 2 етапа – първо клиентите ще могат само да виждат сметките си в други банки, а от септември-октомври ще могат да извършват разплащания по тези сметки в съответствие с промените в европейската диpeĸтивa зa плaтeжни ycлyги.

Иновация от Източна Европа, приета и в България

Разработването на приложението отнема малко повече от една година - основната му част е създадена за около 9 месеца, а за добавянето на мултибанкирането са нужни още 4 месеца.

Интересен факт е, че то е създадено в Източна Европа - в технологичния център за мобилни разработки на KBC Group в Словакия, а после е пригодено за българския пазар и нуждите на ОББ. "Трябваше да бъдем бързи. Като част от KBC Group, имаме предимството да използваме по интелигентен начин приложения, които вече са разработени в групата", разказа пред Actualno.com Де Мил.

Придържайки се към актуалните тенденции, ОББ планира да въведе у нас някои от най-модерните услуги, разработени от KBC Group. "Списъкът е дълъг - иновациите са над 100, има много неща, които можем да въведем тук", каза Андронов.

Макар да са считани за консервативни, българите са все по-позитивно настроени към иновациите във финансовия сектор.

"Иновациите във финансовия сектор в България ще навлязат много бързо и ще се разраснат експоненциално. Бързият растеж на стартъп и финтех екосистемата в България е доказателство, че предстои бързо навлизане на иновациите в страната", коментира пред Actualno.com Де Мил.

Мобилното банкиране е важен приоритет за ОББ, а българските потребители гледат позитивно на приложение, което ги информира за състоянието на сметките им в различни банки. Клиентите на ОББ, използващи мобилно банкиране, се увеличават с 25% за една година и вече са почти 1/4 от активните ѝ клиенти, според данни на банката.

"Това е първата стъпка в цялостната ни концепция за мултибанкиране. Гледаме не само към банковите услуги и отвореното банкиране, но и отвъд тях", уверява Де Мил.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес