Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Huawei Watch 4 Pro: Здраве, красота и космически технологии

21 юни 2023, 09:00 часа • 11819 прочитания

През годините Huawei не само си извоюва водещо място на пазара за смарт часовници, но и има значителни заслуги за развитието на този вид устройства. Пред нас е новият Huawei Watch 4 Pro, който имахме удоволствие да тестваме. Става въпрос за рафиниран продукт, който може да бъде нагледен пример за най-новото при носимите устройства. Серията Huawei Watch 4 включва и още един модел, за който няма да говорим днес. Това е по-малкото братче на Watch 4 Pro - часовникът Huawei Watch 4, който споделя същия общ дизайн, но е с различна функционалност.

Ако перифразираме класическата поговорка за света на потребителската електроника, тя ще звучи като “По дизайна посрещат, по функциите изпращат”. Huawei Watch 4 Pro може да има оправдано самочувствие и в двата случая. Часовникът изглежда солидно и излъчва класа. За това помагат капакът от сферично сапфирено стъкло и корпусът (или “касата”) изработен от използвана в авиокосмическата индустрия титаниева сплав. Този метал има отлично съотношение здравина/тегло и е изключително устойчив на корозия. Сапфирният кристал пък е сред най-твърдите съществуващи материали и може да бъде обработван само със специални диамантени инструменти. Часовникът е водоустойчив до 5 атмосфери и е напълно ОК за свободно гмуркане на дълбочина до 30 метра.

Каишката се предлага в два варианта - метална верижка от споменатата “космическа” сплав, както и кафява кожена каишка. При варианта с титаниева верижка, в комплекта са налични допълнителни звена/брънки за удължаване на верижката. Това е много удобно и практично, особено за хора с по-дебели китки.

Екстра към външния вид е възможността да персонализирате изгледа на часовника си, като избирате от огромното разнообразие циферблати, безплатни и платени.

Управлението е решено ефективно и комфортно. Коронката служи едновременно за скролване и като бутон за начало, като има и допълнителен страничен бутон.

Явно е, че Huawei прилагат своя богат опит, заедно с уроците от производителите на традиционни часовници от висок клас. Съчетанието от материали, в комбинация с качеството на изработка и внимание към детайла, създават едно специфично цяло - елегантно като украшение и здраво като корпуса на ракета носител. Естетика и издръжливост в едно.

Сред безспорните флагмански качества на часовника е неговият ярък, детайлен и колоритен 1,5-инчов LTPO AMOLED дисплей с резолюция 466 x 466 пиксела и пикселна гъстота (PPI) 310. Да бъдем консервативни и да речем, че този дисплей е сред най-добрите на пазара, като е възможно да го намерите за най-добър за вкуса ви.

Ако отидем отвъд първите погледи и въздишки, първото впечатление, което ще получите от Huawei Watch 4 Pro е за отлична производителност и отзивчивост. Менютата и приложенията се отварят светкавично, навигацията е гладка и всичко “хвърчи”. В софтуерно отношение парадът се командва от операционна система HarmonyOS 3.0. Освен добра производителност, тя осигурява отлична съвместимост на Huawei Watch 4 Pro с Android и iOS устройства (с Android 6.0 и iOS 13.0, или по-нови версии). Необходимо е единствено инсталиране на приложението Huawei Health (предварително налично на телефоните на Huawei).

Часовникът е водещ и със своята фитнес и здравна функционалност. Налице са над 100 специализирани режима за различни видове физическа активност. Така Huawei Watch 4 Pro играе ролята на личен треньор, който е винаги “под ръка”.

В режим за планински туризъм часовникът показва местоположението, както и данни като надморска височина, атмосферно налягане, брой стъпки, местоположение и кислородна сатурация. Приятна екстра към навигацията е възможността да получите указания за обратния маршрут до точката, от която сте тръгнали.

Комбинацията от здравни функции е за пример и включва ЕКГ, пулс, кислородна сатурация, белодробна функция, проследяване на съня, температура, проверка за твърдостта на артериите и други. Специално внимание заслужава фактът, че ЕКГ функционалността може да “хваща” ритъмни нарушения на сърцето, което може да се окаже животоспасяващо. Последното не е преувеличение, особено за хора с кардиологични заболявания или с рискови фактори. С часовник на ръката си те могат да получат непрекъснато проследяване на сърдечния ритъм и кислородната сатурация, вместо сегашния стандарт с периодични прегледи. Huawei Watch 4 Pro засича вероятни падания и в такива случаи автоматично предоставя възможност за спешно повикване.

Ако искате да проверите всичките си показатели накуп, часовникът има вариант за вас. Функцията Health Glance измерва седем индикатора наведнъж, включително сърдечен ритъм, ниво на SpO2, анализ на дихателната функция и сърдечно-съдово здраве. Резултатите от този “преглед” може да бъдат разпечатани и споделени.

Смарт часовникът поддържа eSIM, което значи, че може да бъде използван не само със, но и вместо, смартфон. Т.е. можете да оставите телефона си вкъщи и да провеждате разговори с часовника си чрез LTE връзка, директно на него, или чрез безжични Bluetooth слушалки. С eSIM и собствена навигация, смарт часовниците вече са започнали своята война за независимост от смартфоните. Като стана дума за навигация, Watch 4 Pro има собствен GPS чип, което дава още по-голяма самостоятелност и гъвкавост за потребителите. Поддържат се и всички “алтернативни” системи за сателитна навигация, като GLONASS, BDS, GALILEO и QZSS. Часовникът работи отлично с навигационното приложение Petal Maps. Ако, да речем, правите планински преход, спокойно можете да изключите телефона си и да го приберете в раницата си. Умният ви часовник ще се погрижи да имате средство за комуникация и навигация. Освен LTE Huawei Watch 4 Pro разполага със стандартните възможности за свързване, включващи NFC, Wi-Fi и Bluetooth. Това обаче не е всичко. На разположение са над 100 приложения, направени специално за работа със смарт часовници. Всичко това означава, че, освен всичко друго, с новия часовник на Huawei осигурява смартфон и навигационно устройство в едно.

Интересното е, че след всичко казано дотук, все още не сме споменали най-силната характеристика на Huawei Watch 4 Pro. Издръжливостта на неговата батерия го поставя с глава, рамене и гърди над преките му конкуренти. По-конкретно, в стандартен режим, и нормално  натоварване, часовникът осигурява чудесните 4,5 дни употреба. Наличният енергоспестяващ режим разтегля този период до феноменалните 21 дни, като при това запазва много от функционалностите. В комплекта има и безжично бързо зарядно (USB Type-A), което осигурява цял ден работа с 15 минути зареждане, или 100% заряд за 60 минути.

Освен всичко друго този часовник стои добре, и красиво на ръката, и е полезен, независимо къде се намира човек - на работна среща, някъде по чукарите, или пък на плажа. Ако сте “на пазара” за нов умен часовник, би било необяснимо, ако този модел не е в краткия ви списък.

Начо Стригулев
Начо Стригулев Отговорен редактор
Новините днес