Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В София има нова сцена: Театър Artvent отваря врати на 17 септември

13 септември 2024, 11:16 часа • 1005 прочитания

Театър Artvent ще отвори врати за публиката в София през септември. Новото място за култура ще бъде в Аула "Максима" в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Първото представление ще бъде на 17 септември – "Заклеваш ли се в децата?". До края на месеца на сцената ще могат да се гледат още "Неделя сутрин" – 19.09, "Петък вечер" – 23.09, "От всички страни" – 26.09, "Отчаяни съпрузи" – 27.09, "Чамкория" – 28.09, "Извънредно неудобно" – 29.09.

Инициативата театрално пространство да бъде разположено в академична институция се реализира за първи път и е част от стремежа на продуцентската компания да предоставя на публиката театрално съдържание и преживяване на възможно най-високо професионално ниво.

Още: "Съзвездия": Първата премиера в Народен театър "Иван Вазов" за Сезон 2024/2025

"Благодарим на ректора на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова и на цялото ръководство за това, че видяха в нашата идея възможност за обединяване на изкуството, образованието и науката на едно място. Убедени сме, че няма по-подходящ дом за театър от мястото, което възпитава хората, които утре ще създават, ще развиват, ще правят света около нас по-добър", споделят от Artvent.

"Щастливи сме да посрещнем театър Artvent в сградата на УАСГ. Вярваме, че с това ще дадем допълнителна стойност на всичко, което правим като академична общност, ще вдъхновим студентите, преподавателите и всички хора около нас заедно да ценим и да обръщаме повече внимание на образованието, науката, изкуството и културата", допълва ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова-Каменова.

Подробности за театър Artvent

Целта на това партньорство е да обогати театралния живот на столицата, като съчетава традицията с актуалните тенденции в едно уникално за града културно пространство. За да се случи това, компанията инвестира в подобрения на залата, с които да осигури на зрителите пълноценна театрална обстановка и комфорт.

Още: Войната в Украйна промени програмата на "Сцена на кръстопът"

Снимка: Театър Artvent

На сцената на новото място за театър през есенно-зимния сезон ще бъдат представяни спектакли, към които има изключително голям интерес от страна на публиката - "Чамкория", "Това не го казвай!", "Отчаяни съпрузи", "Петък вечер", "Неделя сутрин", "Съседите отгоре", "Премахни от приятели", "Извънредно положение", "Извънредно любовно", "Извънредно неудобно", "Всяка първа сряда", "От всички страни". Предстоят и премиерите на още няколко представления до края на годината.

Зрителите ще могат да гледат и едни от най-харесваните български актьори – Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Иван Бърнев, Стефания Колева, Димитър Рачков, Владимир Зомбори, Весела Бабинова, Бойко Кръстанов, Александра Сърчаджиева, Анелия Луцинова, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Мария Сапунджиева, Здрава Каменова, Богдана Трифонова, Христо Пъдев, Павел Иванов, Филип Буков, Стоян Дойчев, Емил Марков, Лилия Маравиля, Силвия Петкова, Даниел Пеев, Явор Бахаров, Керана и други.

Интервю: Проф. Атанас Атанасов: Харесвам "странните хора" и заради това поставям Галсеран

Фотограф: Alexander Богдан Thompson

Програмата на театър Artvent може да видите тук: https://artvent.bg/teatar/artvent/programa

Повече информация за Artvent

От три години Artvent се развива динамично в продуцирането и организирането на театрални постановки и големи музикални събития. Работи с актьори като Теодора Духовникова, Иван Бърнев, Владимир Зомбори, Весела Бабинова, Елена Телбис, Бойко Кръстанов, Стефания Колева и др. Компанията стои и зад организацията на големи концерти и събития в "Арена София" - на Любо Киров, Миро, "Като две капки вода: Финалът" и др.

Със своя уникален за пазара модел – да събира в рамките на компанията целия процес на реализиране на творчески проекти, гъвкавост и изключително сработен екип от експерти в различни сфери, Artvent създава собствени творчески продукции, осъществи над 1000 събития в страната и чужбина пред стотици хиляди души публика, достига до милиони чрез онлайн и аутдор реклама, партнира си с едни от най-уважаваните артисти в страната, с институции, организации и други бизнеси.

Компанията е основана през март 2021 година от Ваня Симонска (дългогодишен журналист и един от първите хора в екипа на Grabo.bg), Атанас Боев (бивш търговски директор на Grabo.bg) и Велизар Величков (съосновател на Grabo.bg, Trendo.bg, 1ForFit, завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"). Това, което ги обединява, е общата им визия за развитие и промяна в осъществяването на творчески продукции. По-късно към тях се присъединява Кирил Киров – Кико (Brigada&Co., Global Films, LeaderClass). От средата на миналата година в мениджмънта се включва и Захари Бахаров ("База Х") с експертността си на продуцент. Най-новото попълнение в ръководството е още един актьор с мениджърски опит - Деян Ангелов ("Опшън Би").

Повече информация за УАСГ

Университетът е основан като Висше техническо училище през 1942 г. През годините носи различни имена - Държавна политехника, ИСИ, ВИСИ, ВИАС, като през 1995 г. е преобразуван в Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Днес УАСГ е най-реномираният строителен университет в България. За дългогодишната му история в УАСГ са обучени над 35 000 архитекти, инженери и геодезисти, които проектират и изграждат съвременния облик на България и са търсени специалисти в чужбина. Практически всички сгради, заводи, централи и цялата транспортна и "водна" инфраструктура, построени през последните 70 години, са дело на възпитаниците на УАСГ.

В УАСГ се подготвят висши кадри по следните специалности: Архитектура, Урбанизъм, Строителство на сгради и съоръжения, Транспортно строителство, Водоснабдяване и канализация, Хидростроителство и Геодезия. Но освен място за сериозна академична подготовка, университетът често организира изложби и други културни мероприятия с активното участие на студентите си.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес