Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народният театър: Морфов не е възстановен на работа, ще обжалваме съдебното решение

16 октомври 2024, 15:08 часа • 500 прочитания

Народният театър "Иван Вазов" опроверга новината, че режисьорът Александър Морфов се връща на работа в културната институция.

"Решението на съда във връзка с делото на Александър Морфов срещу дисциплинарното му уволнение не е окончателно. Според юристите на Народния театър то е неоснователно. Решението ще бъде обжалвано", обявиха от пресцентъра на театъра.

"Александър Морфов не е възстановен на работа в Народния театър „Иван Вазов“", се уточнява в съобщението.

Още: Александър Морфов се връща в Народния театър, съдът отмени уволнението му

Съдебното решение

Софийски районен съд (СРС) отмени уволнението на режисьора, извършено от директора Васил Василев. Народният театър ще трябва да изплати глоба в размер на 800 лева, както и глоба в размер на 160 лева на съда. Решението обаче не е окончателно.

Снимка: Сцена на кръстопът

Скандалът в Народния театър

Морфов влезе в пререкания с пиара на театъра Велислава Кръстева, която е бивш пиар на ДПС, а след работата в Народния театър стана сътрудник на парламентарната група на Движението за права и свободи. Режисьорът изрази крайното си несъгласие с присъствието ѝ в управлението на най-големия театър в страната. В края на 2022 година и в началото на 2023 г. Морфов надраска вратата на офиса на Кръстева с надписи "Изчезвай" и "Офис на ДПС".

Още: "И все пак животът е прекрасен": "Сцена на кръстопът" завърши с постановка на Александър Морфов

Напрежението в театъра се покачи още повече след напускането на знакови имена от екипа. От друга страна, актьори от трупата пуснаха подписка в подкрепа на директора.

В края на февруари 2023 г. стана ясно, че Морфов е уволнен и също вече не е част от екипа на театъра. Кръстева обяви, че напуска поста си в Дирекция "Връзки с обществеността". Последваха шествия в подкрепа на Морфов, в които участваха негови колеги и творци.

Директорът Васил Василев и Велислава Кръстева бяха колеги в Министерството на културата при кабинета "Орешарски".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес