Заедно с Румъния опитваме да засилим религиозния туризъм

1860
Заедно с Румъния опитваме да засилим религиозния туризъм
Снимка: Българска Патриаршия

Разрастването на религиозния туризъм е обусловено от съвременните тенденции в стила на живот в туристически контекст. Все повече хора се стремят към добро здраве и завидна физическа форма чрез туризъм, но бързо нараства и броят на желаещи да обвържат пътуването си с така наречената духовна сцена. Глобализацията от своя страна води до комерсиализация на свързаните с религията пътувания, превръщайки ги в стока на пазара. 

Масовизирането на религиозния туризъм и превръщането му в обект на туристически бизнес предизвикват разговори за неговата същност, особености, условия за развитие и правила за осъществяване. Туризмът позволява на хората да си починат от ритъма на ежедневието, давайки им възможност да осмислят своето собствено съществуване и това на другите от различни гледни точки.

Манастирите с хиляди левове печалба по Великден

Близо 700 000 лв. ще оставят туристите и поклонниците в манастирите тази година само за Великден. Макар да са внушителни обаче приходи...

Религиозният туризъм в България далеч не е изчерпал потенциала си за развитие, но не е модерен като тема за разговор в обществото. Ако все пак желаем да бъдем дестинация с достойно място на картата на международния религиозен туризъм, следва да оценим и подобрим условията за религиозни туристически пътувания в страната.

В тази връзка в 6 области от Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе и в три от Румъния - Долж, Мехединци и Олт, започва проучване на възможностите за религиозен туризъм по проект от трансграничното сътрудничество между Румъния и България. Целта е да бъдат създадени условия за увеличаване на дестинациите за поклонници и на броя на нощувките в манастирските комплекси.

Идеята се осъществява по проект "Трансгранично религиозно наследство", който ще е основата на съвместна стратегия за насърчаване на развитието на религиозния туризъм и разнообразяване на маршрутите от двете страни на европейската водна артерия. Ще бъде създадена електронна платформа за пилигрими, мобилно приложение за смартфони, показващо религиозния маршрут. По места ще се организират семинари за представяне на резултатите. При завършване на проекта ще се създаде документален филм за обектите и нематериалното религиозно наследство. Проектът се осъществява от Фондация за регионално развитите Видин в партньорство с Университета в Крайова и е по програма ИНТЕРРЕГ Румъния - България - в продължение на година и половина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Община Русе стартира проект за развитие на рибарството и аквакултурите в региона

Над 700 млади художници рисуваха за конкурса „Приказният свят на природата“ в Русе

Гейзери и реки от нефтен отпадък потекоха в Русе

С награждаване на победителите приключи първият за Русе Фестивал на драконовите лодки

Голям пожар избухна в Русе

Кметът на Русе откри финалите по бадминтон на Ученическите игри

Русе се подготвя за Фестивала на драконовите лодки

В Русе откриха изложба, посветена на построяването на Моста на дружбата

Кметът на Русе приветства участниците в конкурса за млад режисьор "Слави Шкаров"

Над 500 деца в Русе се включиха в спортен празник за превенция на зависимостите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com