Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Санитарки от Русе получиха професионална квалификация

09 януари 2019, 17:38 часа • 1890 прочитания

На 8 януари – Бабинден, в УМБАЛ „Медика“ 26 санитарки получиха свидетелства за квалификация по професиите „здравен асистент” и „болногледач”. Управителят на лечебните заведения „Медика“– доц. д-р Кирил Панайотов и депутатът Пламен Нунев, поздравиха завършилите и връчиха свидетелствата.

Персоналът преминава специализации в различни направления и обучителни курсове. Санитарите са в най-близък контакт с пациентите. С повишаването на техните знания и професионални умения, според европейските стандарти, се гарантира съответствие с очакваните изисквания към персонала през 2020 г. Курсът на обучение, воден от хабилитирани лекари, медицински сестри, социални работници и психолози, завършва с полагане на държавни изпити.

За подобряване на полаганите грижи за пациентите, помощният персонал е преминал едногодишна професионална квалификация с акценти в медицинското обслужване, социалната хигиена, медицинската психология, хигиената на храненето и др. Професионалната подготовка се реализира от Лечебни заведения „Медика”, съвместно с Института по социално управление по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020“. Всички курсисти са защитили успешно наученото и го прилагат на практика сега в отделенията на УМБАЛ „Медика Русе“, СБАЛК „Медика Кор“, СБАЛФРМ „Медика“ и ДКЦ-2.  

Юрий Илиев
Юрий Илиев Отговорен редактор
Новините днес