Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кисели краставички на слънце - стават за бърза консумация

03 септември 2024, 07:15 часа

С настъпването на зимата, когато свежите плодове и зеленчуци стават все по-редки на трапезата, намирането на начини да запазим вкуса на лятото става истинско предизвикателство. Туршиите и различните видове консервирани зеленчуци са отличен начин да добавим разнообразие към зимните ястия и да се насладим на свежестта на градината дори в студените месеци. Сред най-популярните зеленчуци за консервиране са краставиците. Въпреки че не всички сортове са подходящи за буркани, корнишоните и младите краставици от сорт „Гергана“ са идеални за целта, тъй като запазват своята хрупкавост. В тази статия ще ви разкажем как да приготвите кисели краставички на слънце – една стара и изпитана рецепта, която ви позволява да се насладите на вкусни и хрупкави краставички само след няколко дни.

Кисели краставици в буркан – към какво ВИНАГИ да се придържаме

Необходими продукти за слънчеви кисели краставички

За да приготвите тази рецепта за слънчеви краставички, ще ви трябват следните продукти:

  • Свежи корнишони или млади краставици от сорт „Гергана“
  • Морска сол
  • Зелено или недозряло грозде
  • Листа от вишна
  • Цветове от копър
  • Парченца хрян
  • Вода

Стъпки за приготвяне 

Тази рецепта за кисели краставички е лесна за изпълнение и не изисква много време, но изисква внимание към детайлите, за да се постигне перфектен резултат.

1. Подготовка на краставичките

Започнете, като измиете добре краставичките и ги накиснете в студена вода за около 5 часа. Това помага да се освежат и да запазят своята хрупкавост по време на консервирането. След като престоят във водата, премахнете връхчетата на краставичките. Ако са по-големи, нарежете ги на по-малки части, за да се поберат по-добре в бурканите.

кисели краставички

2. Подреждане на продуктите в бурканите

За тази рецепта е важно да подредите съставките правилно, за да постигнете най-добър вкус и текстура. Вземете еднолитрови буркани и започнете с поставянето на 2-3 листа от вишна на дъното. След това наредете краставичките, така че да запълнят плътно пространството. За да подпомогнете проникването на маринатата, надупчете всяка краставичка на няколко места с дебела игла. Между слоевете краставички добавете стръкчета пресен копър, няколко парченца хрян и 5-6 зърна неузряло грозде. Накрая, завършете с още няколко листа от вишна, които да покрият отгоре.

3. Подготовка на саламурата

Най-доброто съотношение за еднолитрови буркани е една супена лъжица морска сол. Напълнете бурканите с прясна вода, така че да покриете напълно краставичките и съставките. Солта ще помогне за създаването на естествена саламура, която ще придаде неповторим вкус на готовите краставички.

Хрупкави краставички БЕЗ варене и БЕЗ оцет

4. Оставяне на слънце за ферментация

Бурканите се поставят на светло място, но не под пряка слънчева светлина, за около пет дни. Първите три дни разклащайте бурканите леко всеки ден, за да се осигури равномерно разпределение на саламурата и подправките. В началото течността ще бъде мътна, но с течение на времето ще се избистри, а утайката ще се събере на дъното на буркана.

5. Съхранение на готовите кисели краставички

След като краставичките са престояли на слънце и процесът на ферментация е завършил, те трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място, за да се запазят свежи и вкусни. Постоянната температура ще помогне за удължаване на срока на годност на този ароматен и хрупкав деликатес.

Киселите краставички на слънце са една прекрасна възможност да се насладите на свежестта и вкуса на летните зеленчуци само след няколко дни. Тази изпитана рецепта, макар и проста, предлага уникален метод на приготвяне, който запазва естествения вкус и хрупкавост на краставичките. Опитайте и се насладете на този вкусен деликатес!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес