Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знае ли ЦИК кога са изборите? Откриха секции за гласуване за изборите на... 9 юни (СНИМКИ)

09 септември 2024, 11:01 часа • 746 прочитания

Има ли пилот в самолета?

Това е актуалният въпрос, който задават потребители в социалните мрежи, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува решение за откриване на секции за гласуване в чужбина за предсрочните парламентарни избори. Според решение №3634 обаче секциите за гласуване са за изборите 2 в 1 на 9 юни 2024 г., а не за тези на 27 октомври.

Още: Бивш шеф на ЦИК де факто прехвърли всички решения на комисията към съда

Първият сигнал за техническата грешка бе публикуван от конституционалиста доц. Наталия Киселова. В своя профил в социалните мрежи тя сподели линк към решението на комисията, взето навръх празничния 6 септември. Киселова риторично попита за кога са насрочени изборите:

Припомняме, че покрай казуса с регистрациите на партиите и коалициите за предстоящите предсрочни избори не на 9 юни, а на 27 октомври, Централната избирателна комисия е подложена на критики от множество експерти, политици и общественици, заради решенията, които взима. В състава на комисията квотите между членовете са на партиен принцип, а въпросът с експертизата им са в ръцете именно на парламентарните групи.

Още: ЦИК не назначи съставите на всички РИК-ове

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес