Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възраждане" с най-много подкрепа в Русия и Южна Африка, ДПС със спад от Турция

12 юни 2024, 13:00 часа
Реклама

Ясно е къде на геополитическата карта стоят позициите на „Възраждане“ - партията на Костадин Костадинов е събрала най-много подкрепа в обявилата ни за неприятелска държава Русия, а също и в Южна Африка. Става въпрос за изборите за народни представители и евродепутати на 9 юни.

"Възраждане" печели с много в Москва и Санкт Петербург

От Москва във вота за национален парламент партията взима 123 гласа. Бюлетини от секцията там са пуснати за ПП-ДБ – 14 на брой, за „Величие“ – 12, и за БСП – 8 гласа, предаде БГНЕС. Всичко това може да се провери и в официалния сайт на ЦИК - конкретно за руската столица вижте изборните резултати тук.

Още: Костадин Костадинов за "Величие": Американски проект и бизнес пирамида

В изборите за Европейски парламент от Москва идват 28 гласа за „Възраждане“, 5 за „Величие“ и 3 за БСП - вижте тук.

От секцията в Санкт Петербург - втория по големина руски град - за Народно събрание формацията на Костадинов събира 25 гласа, а ПП-ДБ – 8 гласа. При евровота „Възраждане“ получава 11 бюлетини (вижте тук).

Костадинов фаворит и в Южна Африка

В Южна Африка на 9 юни бяха разкрити секции в Кейптаун, Мидранд и Претория. „Възраждане“ е първа и на трите места, като само в Претория за тях са гласували и за европейски парламент.

От Кейптаун 27 гласа са за „Възраждане“, 18 - за ПП-ДБ, 13 - за „Величие“, 3 - за „Има такъв народ“ (вижте тук).

Снимка: БГНЕС

От Мидранд „Възраждане“ са получили 90 гласа, ПП-ДБ и ГЕРБ – по 21 гласа, ДПС – 3, ИТН – 11, а ВМРО – 38. БСП, "Левицата", "Синя България" и „Център“ на Васил Божков са взели само по един глас (справка тук).

Още: "Величие" - златен пръст за ГЕРБ и ДПС? Анализ на политолога Димитър Ганев (ВИДЕО)

Гласувалите в Претория сънародници са гласували доверие за „Възраждане“ с 13 гласа за национален парламент и за „Величие“ – 10 гласа. ПП-ДБ са получили 6 гласа там, а ИТН и МЕЧ - по един. При евровота подкрепата е за ПП-ДБ с 5 гласа и за „Възраждане“ с 2 гласа (вижте тук).

Припомняме, че Южна Африка е част от БРИКС - групата между подпалилата война в Украйна Руска федерация, Бразилия, Индия и Китай. През последната година тя се разшири: БРИКС се разширява - кани още 6 държави.

"Възраждане" първи и в Пекин

Интересното е, че "Възраждане" получават най-много от всички партии и на сънародниците ни в китайската столица. От секцията в Пекин партията на Костадинов печели 7 гласа - с един повече от БСП и с два повече от ПП-ДБ. Става въпрос за вота за национален парламент (вижте тук). За европарламента "Възраждане" има 8 гласа, а БСП - 6.

В другата китайска секция - в Шанхай - ПП-ДБ обаче "отвява" партията на Костадинов - с 19 срещу 7 гласа за Народно събрание (вижте тук). На евроизборите там резултатът е същият.

Още: Костадинов за "Величие": Маските ще паднат, избирателите им ще бъдат излъгани

ДПС не печели толкова от Турция, колкото преди

Резултатите от изборите показаха, че гласовете от Турция за ДПС този път бележат рязък спад. На миналите парламентарни избори - на 2 април 2023 г., за движението там гласуваха 61 467 избиратели с двойно гражданство. Сега, след като Делян Пеевски и Джевдет Чакъров поеха юздите от Мустафа Карадайъ, избирателите са 41 995.

Снимка: пресцентър на ДПС

Само че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава почти същият – сега е 93%, а на предните избори беше почти 94 на сто.

Още: Пеевски прикани Борисов да го извика за разговори за правителство

Вотът в чужбина - равносметката

ДПС спечели вота за Народно събрание зад граница с 44 689 гласа – или 31,74%. На второ място, доста по-надолу като гласове, се нареди ПП-ДБ с 27 725 гласа – или 19,69%. „Възраждане“ е трета с 14,01%, което е 19 720 пуснати бюлетини. Интересното е, че партия „Величие“ тук изпреварва ГЕРБ-СДС с 8,55% срещу 7,44%. Партията около Ивелин Михайлов и подполковник Марков е взела 12 043 гласа от чужбина, а формацията на Бойко Борисов – 10 468.

Що се отнася до изборите за Европейски парламент, ПП-ДБ спечели вота в чужбина с 15 852 гласа – или 27,68%. Това е с около 9 пункта повече от резултата на „Възраждане“, която е имала подкрепата на 10 601 наши сънародници. Трети са „Величие“ с 5949 гласа – или 10,39%, като отново изпреварват ГЕРБ-СДС. Партията на Борисов събира 5829 гласа за ЕП, което е 10,18%.

Още: БСП може да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес