Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възраждане" би подкрепила декларацията ПП-ДБ, но има условия

16 юли 2024, 13:33 часа • 1180 прочитания

"Възраждане" ще подкрепи декларацията на ПП-ДБ, но от партията на Костадин Костадинов имат условия. Това става ясно от прессъобщение на формацията. 

Условията

"Възраждане" на свой ред са предложили свой документ, за който искат подкрепата на ПП-ДБ. В замяна обещават да подкрепят антикорупционната им декларация.

В своя документ от проруската партия са заложили провеждането на пет референдума. Допитванията, които от "Възраждане" предлагат касаят запазването на българския лев, членството ни в НАТО, прекратяване на договора за сътрудничество със САЩ, премахването на санкциите срещу Русия и прекратяване на военната помощ за Украйна. Все неща, които ПП-ДБ едва ли ще одобри. 

От проруската формация искат още създаване на преговорен екип за предоговаряне на условията за членство в ЕС и приемане на закон за регистрация на чуждестранните агенти по модела на САЩ. ОЩЕ: Кирил Петков превежда от "герберски език"

Декларацията на ПП-ДБ

Припомняме, че вчера от ПП-ДБ поискаха време преди президентът да им връчи втория мандат. Причината - довършване на антикорупционната реформа с цел недопускането на корумпирани политици в Народното събрание. ПП-ДБ постави като условие намирането на антикорупционно мнозинство от 160 народни представители, за да направи опит за съставяне на кабинет. За целта от формацията ще внесат декларация със седем законодателни мерки, за да опипат почвата за евентуално мнозинство. ОЩЕ: Денков изброи условията да има правителство на ПП-ДБ

Реакциите

Припомняме, че днес ГЕРБ обявиха, че ще проведат среща с ПП-ДБ за антикорупционното законодателство, тъй като са институционална и системна партия, но те бяха категорични, че няма да подкрепят кабинет с втория и третия мандат.

Вчера от думите на Йордан Цонев стана ясно, че депутатите на ДПС - т.е. тези, които застават около съпредседателя Делян Пеевски и все още са в парламентарната група на партията - няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ за антикорупционна реформа в рамките на 50-ото Народно събрание. ОЩЕ: Депутатите на Пеевски са "против" антикорупционната декларация на ПП-ДБ

От БСП не харесаха идеята на ПП-ДБ, като я нарекоха "бягане от отговорност". 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес