Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

19 април 2024, 08:30 часа
Реклама

Ударът в Иран е ограничен по военна цел. Засега знаем, че има удари по проксита в Иран и Сирия. Ударът е премерен и ограничен. Това заявиминистърът на отбраната Атанас Запрянов в ефира на Нова телевизия. 

ОЩЕ: "Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

"Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран", посочи военният министър. Според него „премереният удар от страна на Тел Авив дава възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток".

"Нашите интереси са да се реши конфликта в Близкия Изток. Може да има терористични атаки. Една такава война ще рефлектира в сигурността и на нашата държава. България не е застрашена военно от тази атака“, успокой Запрянов.

Попитан как войната между Израел и Иран се отразява на войната в Украйна той отговори, че индиректно помага на Путин, тъй като вниманието е отклонено от големия конфликт в Украйна.

ОЩЕ: Зеленски пред Г-7: Разчитаме на навременна военна помощ

„В Украйна все още има достатъчно боен дух. Но забавената военна помощ оказва негативно влияние на ситуацията на фронта. Путин не атакува само военни цели, а и цивилни. Това изисква по-широка противовъздушна отбрана. Украйна се нуждае от допълнителни сили, за да спре Русия“, каза военният министър.

Министър Запрянов обясни, че приоритет на служебното правителство е помощта за Украйна. "Днес се очаква извънредно заседание на НАТО, на което отново ще бъде обсъждана помощ от държавите, която трябва да даде допълнителни сили на Украйна", каза той.

На въпрос защитено ли е нашето небе министърът на отбраната каза, че НАТО има план за защита на България. "Страната ни няма противоракетна отбрана, но при евентуален конфликт ще разчита на Алианса”, каза още Запрянов.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес