Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военният министър говори повече за новите оръжия в армията

01 декември 2023, 08:45 часа • 1113 прочитания

С тези 800 млн. лв. повече пари за отбрана в бюджета за догодина ще достигнем плана за 2% от БВП, което вече се разглежда като минимум, а не като цел за достигане за осигуряване на отбранителни способности в сегашната среда за сигурност. Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Тодор Тагарев: Предвижда се да придобием дронове за ударни цели

Ново въоръжение

„Приоритет в момента са 3Д радарите за наблюдение и локация, системите за противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана, системи за противокорабни комплекси. В момента имаме стари съветски образци като радари“, разкри Тагарев.

"Инициативата за европейски небесен щит ще бъде разработена в близките години. Идеята е не всяка страна да си купи зенитни комплекси, а да се действа общо, за да падне цената", заяви още Тагарев. И добави: "Ние ще сме 13-ата държава, която се присъединява към тази инициатива. Но това ще стане след 3-4 години".

Повече пари за отбрана

Министърът заяви, че Румъния вече отделя 2,5% от БВП като разходи за отбрана, а Балгийските страни повече от това. „Полша вече задминава 4% като разходи за отбрана. Румъния много скоро ще има вече 40 самолета F-16 втора ръка. По-интересното е, че Румъния вече тръгна към придобиване на F-35, т.е. военните разходи зависят от усещането за заплахата от политическата класа. Но колкото и да се заделя, ние винаги разчитаме и на съюзниците си“, заяви военният министър.

По думите му с парите, които сега се дават, ще започне модернизирането на съществена част от армията ни, така че тя да може да действа заедно с нашите съюзници, когато се наложи.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес