Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вицепрезидентът Илияна Йотова прие участници в V Международен енергиен форум

09 октомври 2021, 20:54 часа • 2418 прочитания
Реклама

След приключване на V Международен енергиен форум, организиран от АБВ, вицепрезидентът Илияна Йотова прие на среща двама от участниците в събитието - проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика и проф. Холгер Рогнер, водещ икономист в областта на ядрената енергетика в света, асоцииран професор в Кралския технологичен институт в Стокхолм.

На срещата с вицепрезидента проф. Янев и проф. Рогнер направиха предложение за създаване на експертна група от специалисти по енергетика към Стратегическия съвет към президента на Р България, чиято задача да бъде осигуряване на енергийната сигурност на държавата ни. Идеята е тази експертна група да бъде и в помощ за разработване на енергийна стратегия за гарантиране на енергийната сигурност и развитие на енергийния отрасъл, като същностен елемент от системата за национална сигурност до 2060 година, съобщиха след срещата от АБВ.

Те представиха виждането на участниците в провелия се днес Международен енергиен форум за обезпечаване на енергийната сигурност и обвързване на работата на обектите в Маришкия басейн с гарантиране на изграждане на нови базови мощности, каквато е енергийната стратегия на България към този етап, както и включването в експлоатация на два нови ядрени блока.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес